Sedan länge har biblioteket i Finström haft en folkdräkt till utlåning. Bibliotekarie Ann-Christine Sjölund berättar att man under årens lopp fått donationer av olika folkdräktsdelar till kvinnodräkten.
– Nu har vi så mycket att det finns möjlighet att ha en komplett dräkt som visas upp och delar i olika storlekar som kan lånas ut.
I den permanenta utställningen ingår också en mansdräkt. Dräkterna ska visas upp i ett glasskåp.
– Biblioteket fanns tidigare på Breidablick och därifrån kommer skåpet. Kommunens vaktmästare visste att det fanns kvar och har byggt upp det på nytt här. Skyltdockorna var svåra att hitta, så det här projektet har tagit lite tid.
Omständlig klädsel
Att klä dockorna var inte det lättaste.
– Det är många delar som ska sitta rätt. Herrdockans fötter passar inte i skorna, så den får stå i strumplästen tillsvidare, säger Ann-Christine Sjölund.
Hon tillägger att folkdräktsskåpet även ska förses med spotlights för belysning av de färgmässigt ganska mörka dräkterna.
I skåpet hänger även en bonad från Finströms sångkör.
– Kören finns inte längre, men bonaden donerades hit för att bevaras.
Vill väcka intresse
Den nya utställningen ska invigas i morgon söndag klockan 13 med fiolmusik, kaffebjudning och experter på plats.
– Vi har samarbetat med Marthornas folkdräktssektion och de kommer att finnas på plats för att ge råd och tips, samt dela med sig av historien. Vår avsikt är att det här ska ge en puff till dem som håller på med folkdräktsprojekt som kanske stannat av på grund av att det saknas någon detalj, säger Ann-Christine Sjölund.
Hon hoppas att evenemanget ska bli välbesökt och att även publiken klär sig i folkdräkt.
– Vi tre som jobbar här ska ha på oss våra och visa några andra. Vi har bjudit in alla som vi vet är intresserade. Folkdräktstraditionen lever vidare, även på Facebook, men det behöver komma fler unga med.