Ministern för nordiska frågor och jämställdhet Thomas Blomqvist (SFP) var under måndagen på Åland för att få en djupare bild av hur pandemin har påverkat landskapet som gränsregion.
Förutom möten vid landskapsregeringen hann Thomas Blomqvist med att besöka Ålands hälso- och sjukvård samt Ålands sjöbevakningsstation.
1,5 år in i pandemin, vad är regeringens största lärdom när det gäller Åland?
– Att det aldrig går att överbetona vikten av kommunikation. Dels i realtid, dels att det finns en framförhållning. För att man ska hitta gemensamma lösningar behöver man kommunicera öppet och göra det i god tid. Det är en förutsättning, annars blir allt annat jättesvårt. Det har blivit alldeles tydligt under pandemikrisen, säger Thomas Blomqvist.
Åland försummades
Thomas Blomqvist menar att regeringen tvingades fatta hastiga beslut i början pandemin, vilket ledde till att kommunikationen med Åland hamnade i bakvattnet.
– När regeringen gick in till förhandling i Ständerhuset visste vi att vi skulle diskutera pandemirelaterade åtgärder, men inte mycket mer. När vi kom ut ett antal timmar senare meddelades vilka beslut som hade fattats. Då var det utmanande att ha en framförhållning i kontakten med Åland, säger han.
Regeringens agerande har skapat stor frustration hos landskapsregeringen, LR, något de har tagit upp med Thomas Blomqvist.
– Det har varit situationer där vi ska ta stora beslut om en halvtimme eller timme, trots att vi ännu inte ens sett beredningen. Det har varit väldigt mycket snabba puckar under hela året, mer än vad det har funnits förståelse för, säger Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).
Thomas Blomqvist håller med om att kommunikationen mellan Åland och Finland behöver förbättras och menar att regeringen tagit till sig av det.
– Jag har fått höra att kommunikationen inte uppfyller de krav man har ställt och inte ens alla gånger de krav som lagen förutsätter. Det finns utrymme för en bättre kommunikation, regeringen är medveten om att kontakten med Åland måste skötas, säger han.
Bakslag för nordiska relationer
Hela det nordiska samarbetet har skapat stor debatt under coronatiden och ländernas nära relationer har hamnat i gungning.
I det nordiska ministerrådet pågår utvärderingar av hur de nordiska länderna har hanterat pandemin.
– Vi utreder vilka effekter och följdverkningar inresebegränsningarna har haft på samhällena, speciellt gränsregionerna, för att reparera skador och ha bättre verktyg om och när nästa kris i samhället kommer, säger Thomas Blomqvist.
2019 antog de nordiska länderna en gemensam vision: att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region 2030.
Är det fortfarande ett rimligt mål?
– Ja. Alla nordiska länder är förbundna till den strävan. Det är klart att pandemin har saktat ner farten, men det finns ingen orsak att ändra på målsättningen. Vi vill och ska bli världens mest hållbara och integrerade region 2030. Ju fortare vi kan komma bort från inresebegränsningarna desto bättre förutsättningar har vi för att nå målet, säger Thomas Blomqvist.
I september står Åland värd för det nordiska ministermötet och Annette Holmberg-Jansson, som är medlem i nordiska ministerrådet, ser fram emot att äntligen få träffa kollegorna ansikte mot ansikte igen och söka gemensamma lösningar.
– Man är naiv om man inte tror att pandemin inte har påverkat relationerna, de har tagit stryk. Tidigare har vi tagit det som en självklarhet att kunna resa mellan länderna och leva som att Norden är ett. Den bubblan har naggats i kanten ordentligt. Det är alla samarbetsministrar väl medvetna om och vårt största fokusområde är att få bort krackeleringarna, säger hon.
Covid-testning diskuteras
Det är ”ytterst tveksamt” om den obligatoriska covid-19-testningen av symtomfria inresande från utlandet är ändamålsenlig, det skrev LR nyligen i en utvärdering. I ett brev till social- och hälsovårdsministeriet uppmanade LR ministeriet att bedöma om den temporära lagändringen borde upphävas eller om en ny förordning om undantag från testkraven borde utfärdas. Thomas Blomqvist säger att det finns anledning att bedöma frågan ganska omgående.