Om några veckor publicerar kommittén sina slutsatser från hörandet och den rapport som gjorts på ämnet.
– Det här var sista steget i rapporteringsprocessen, säger Jonna Varsa, barnkonventionsansvarig vid Rädda Barnen på Åland.
Den 15-16 maj träffade FN:s barnrättskommitté, som övervakar att FN:s barnkonvention efterföljs, representanter från Finlands och Ålands regeringar vid ett möte i Genève, Schweiz. Hörandet är en del av den granskning som görs över hur barnkonventionen efterlevs i Finland och på Åland. Från landskapsregeringen deltog byråchef Ylva Lindström vid hälso- och sjukvårdsbyrån, specialsakkunnig Emilia Walk-Johansson vid utbildningsbyrån och specialsakkunnig Tove Nylund vid socialvårdsbyrån.
Alla länder som har ratificerat FN:s konvention om barnets rättigheter granskas regelbundet av barnrättskommittén, och ska vart femte år lämna in en rapport om vilka framsteg som gjorts. Senaste gången Finland hördes av kommittén var 2011. Åland har tidigare inte deltagit i rapporteringsprocessen, utan detta var första gången man hade representanter med på barnrättskommitténs hörande. Det var även första gången som Åland nämndes i Finlands rapport.
Vid mötet i Genève, som var uppdelat på två dagar och som varade i totalt sex timmar, ställde barnrättskommitténs medlemmar över 150 frågor till Finland och Åland om arbetet med barns rättigheter. Gällande Åland talade man bland annat om att Åland inte har gjort en liknande reform av läroplikten som i Finland, och det frågades om hur man ska säkerställa att alla har möjlighet att studera vidare efter grundskolan. Även hemundervisning lyftes fram, där talade man om vilka möjligheter det finns att säkra barns rätt till utbildning av god kvalitet samt lek, vila och sociala relationer.
Dessutom ställdes en fråga om hur man på Åland arbetar med att säkerställa fortbildning för professionella gällande barns rätt till delaktighet. Där lyfte man från Ålands sida fram de instruktionsmaterial som tagits fram för barnomsorgen för att se till att barnen hörs och är delaktiga där.
Landskapsregeringens representanter svarade även på frågor om bland mental hälsa och barn i vårdnadskonflikter och ekonomisk utsatthet.
Kommitténs slutsatser viktiga
Hela rapporteringsprocessen innefattar Finlands rapport, där även en del om Åland ingår, rapporter från Rädda Barnen och andra aktörer samt ett möte med civilsamhället. Hörandet i Genève var det sista steget i rapporteringen, och det följs nu av att FN:s barnrättskommitté i månadsskiftet maj-juni publicerar sina slutsatser och ger rekommendationer för hur man kan fortsätta arbetet med barnkonventionen i Finland och på Åland.
Jonna Varsa är barnkonventionsansvarig vid Rädda Barnen på Åland. Enligt henne är rapporteringen och slutsatserna viktiga för att veta vad som behöver lyftas fram i det fortsätta arbetet med barns rättigheter.
– Slutsatserna och rekommendationerna ska göras offentliga av barnrättskommittén, och brukar i Finland översättas till finska och svenska. Det är viktigt att de sedan sprids och används, säger hon.
Under hörandet uppmärksammade man att det var historiskt att Åland var med. Jonna Varsa anser att det är viktigt att Åland hörs av barnrättskommittén.
– Åland har själva ratificerat konventionen till de delar som faller under åländsk behörighet, så det är märkligt att vi inte varit med tidigare, säger hon.
Barnkonventionen antogs i Finland och på Åland 1991.