Det finns inget som hindrar Åland från att delta i stödsystemet till vindkraften, förutom den politiska viljan i Helsingfors. Den slutsatsen drar Ålandsdelegationen.
POLITIK Som Ålandstidningen tidigare skrivit kan Åland komma att uteslutas ur det planerade systemet med inmatningstariffer som ska stöda vindkraften. Något som helt skulle slå undan benen på de stora planerade satsningarna på vindkraft på Åland.
Argumentet för att Åland inte tagits med i lagförslaget till stödsystem är att vindkraft och näringsstöd är åländsk behörighet, och att det därför finns juridiska hinder för att ta med Åland.
För att reda ut om det verkligen är så ställde justitieministeriet för en månad sedan ett par allmänt formulerade frågor till Ålandsdelegationen. Man ville bland annat veta om Finland kan stöda åländska företag utan att självstyrelselagen måste ändras.
Kategorisk bedömning
Nu har Ålandsdelegationen, efter att ha hört landskapsregeringen, kommit med sitt utlåtande. Enligt delegations ordförande Peter Lindbäck har Helsingfors gjort en väldigt "kategorisk" bedömning.
-Man har enbart tittat på en lista över vad som faller under åländsk behörighet och dragit slutsatsen att stöd till åländska företag hör dit. Därmed anser man att det är landskapets ekonomiska ansvar att stöda de åländska företagen.
Enligt Peter Lindbäck finns det inget i självstyrelselagen som gör att Åland inte skulle kunna vara med i detta stödsystem, tvärtom.
-Om Helsingfors rätt och slätt beviljar åländska företag stöd räcker det med att informera landskapsregeringen. Inmatningstarifferna innefattar däremot styrning av det åländska näringslivet och då måste det ske med lagtingets samtycke eller efter en överenskommelse.
En politisk resa
Peter Lindbäck säger att inmatningstarifferna ska ses som ett sätt för Finland att nå upp till de klimatmål som bestämts av EU. Därmed kan man hävda att Åland helst ska inkluderas när systemet med inmatningstarifferna tas fram.
-Det finns en paragraf i självstyrelselagen som efterlyser att riksmyndigheterna och landskapsregeringen ska samråda när beslut som fattats av EU ska implementeras.
Slutsatsen som Peter Lindbäck och de andra i Ålandsdelegationen drar är ganska klar.
-Det handlar om en politisk resa. Det finns inga juridiska hinder för Åland att vara med. Allt hänger på den politiska viljan.
Fredrik Rosenqvist