Åland blir kvar som en egen gränsbevakningsenhet med egen operativ chef. Det fick lantrådet och talmannen garantier för i torsdags då de besökte en gränsövergång till Ryssland.
POLITIK I regnväder men utrustad i gränsbevakningens kläder patrullerade lantrådet Viveka Eriksson (Lib) och talman Roger Nordlund (C) i torsdags flera kilometer av gränsen mellan Finland och Ryssland.
- Vi följde med en hundpatrull, över broar och spångar och längs taggtråd, berättar lantrådet.
Hon, talmannen, landshövding Peter Lindbäck och enhetschef Björn Andersson besökte gränsstationen Nuijamaa i sydöstra Finland. Anledningen till besöket var den årliga överläggningen med gränsbevakningens ledning. Värd för besöket var chefen för gränsbevakningsväsendet, generallöjtnant Jaakko Kaukanen.
Hårda sparkrav
Förutom gränspatrullering bestod träffen av information och överläggningar.
- Gränsbevakningen är satt under hårda sparkrav. Färre personer men utvecklad teknik, säger lantrådet.
Stationer har tagits bort i hela landet, så också på Åland där bara sjöbevakningsstationerna i Mariehamn och på Kökar blir kvar. I stället har man satsat på rörliga enheter.
- En ny båt finns redan som kör mellan Mariehamn och Kökar på en timme.
Fick garantier
Landskapsregeringen har protesterat mot stängningen av de åländska stationerna, förgäves, har det visat sig. Självstyrelseledningen fick nu ändå garantier för att Åland blir kvar som en egen gränsbevakningsenhet med egen operativ chef och central i Mariehamn. Utryckningsbåtar ska finnas i Eckerö, Saltvik och Långnäs.
Är du nöjd med det här?
- Det viktiga för oss är att sjöbevakningen är närvarande och det är den då sjöbevakarna rör sig ute på vattnet. Viktigt är också att vi har kvar en egen station med egen chef.
Lantrådet understryker den "enorma hjälp och nytta" Åland har av sjöbevakningen.
- En viktig trygghetsfaktor.
Förnekar militarisering
Lantrådet och talmannen tog också upp den åsikt som ventilerats bland annat i lagtinget, alltså att sjöbevakningen blivit mer militär. Det förnekar gränsbevakningens ledning.
- De säger att det inte skett någon förändring, att gränsbevakningen inte har militära uppgifter och att gränsbevakningen på Åland är att betrakta som civil sjöbevakning, säger lantrådet.
Natodiskussion i juni
Gasledningen Nord Stream från Ryssland till Tyskland berördes också. Gränsbevakningen bedömer att ledningen inte leder till mer militär aktivitet i havet nära Åland. Däremot är det viktigt att bevaka att miljön inte tar skada då ledningen läggs ut på havsbottnen.
Natoövningen i närheten av Åland i höst berördes men ska diskuteras mer ingående då lantrådet och talmannen träffar ledningen för marinen början på juni.
Kerstin Österman