Beskedet var ganska väntat säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, som tillsammans med Svenska folkpartiets (SFP) riksdagsledamöter utgör Svenska riksdagsgruppen i Finlands riksdag.
– Eftersom Anna-Maja Henriksson också ställer upp i EU-parlamentsvalet har hon signalerat att hon är på väg bort från ordförandeposten, säger han.
Han säger att beskedet om EU-valet blev startskottet för en diskussion om nästa ordförande.
– Den diskussionen har varit livlig både i media och bakom kulisserna.
Mats Löfström spekulerar inte om vem som blir ny ordförande utan lyfter de kandidater som redan sagt att de ställer sig till förfogande, riksdagsledamöterna Anders Adlercreutz och Otto Andersson.
Tycker du att det är tråkigt att du inte kan kandidera till ordförandeposten?
– (skrattar) Jag är väldigt nöjd med min post som första viceordförande i riksdagsgruppen. Jag är hedrad och det ger mig och Åland mycket inflytande i gruppen och i riksdagsarbetet. Jag är nöjd med att jag inte behöver överväga frågan.
Dåligt för Åland
Under presskonferensen med Anna-Maja Henriksson berördes SFP:s sviktande väljarstöd i de senaste galluparna, påverkar det samarbetet mellan Ålands riksdagsledamot och partiet?
– Det är klart att det tar tankekraft, energi och fokus i riksdagsgruppen, men i det dagliga arbetet påverkar det inte mig eller Åland.
Mats Löfström säger att det ändå finns anledning att ta galluparna på allvar ur åländsk synvinkel och för svenska språkets ställning. Om SFP:s väljarstöd i EU-valet är svagt riskerar man att partiet inte får en plats i EU-parlamentet. Det kan betyda att Finland inte har en svenskspråkig parlamentariker och att Åland inte har möjlighet att ha en specialmedarbetare hos en EU-parlamentariker.
– Och även om det är långt till nästa riksdagsval, så om SFP tappar mandat i riksdagen ändrar det möjligheterna och inflytandet för riksdagsgruppen.
SFP:s regeringssamarbete med Sannfinländarna får också kritik, stöder du fortfarande samarbetet?
– Alla visste efter riksdagsvalet att oberoende vilka partier som sitter i regeringen är den ekonomiska situationen svår. Det fanns ingen möjlighet att inte vidta åtgärder. Sparkraven hade kommit oavsett vem som suttit i regeringen.
Regeringens flykting- och invandringspolitik har också fått kritik. Där säger Mats Löfström att SFP:s bidrag var att inte åtstramningarna blev så stora som Sannfinländarna ville i regeringsförhandlingarna.
– Det kunde ha varit värre. Det visar att också Svenska riksdagsgruppen har möjlighet att påverka. I opposition har man ingen sådan möjlighet. Nu inleder vi tuffa rambudgetförhandlingar med ytterligare anpassningskrav och då är det viktigt att vara med.