Under onsdagen inleddes den fyra veckor långa rättegången mot Åland Post. Sex personer med olika ansvarspositioner i bolaget, bland dem Åland Posts vd Henrik Lundberg, åtalas bland annat för smuggling och grovt skattebedrägeri.
2016 och 2017 gjorde Åland Post förtullningar åt det Jersey-baserade företaget Authentic Produces. Vid ett uppmärksammat tillslag i Åland Posts lokaler 2017 upptäcktes bland annat produkter som klassificeras som läke- och dopningsmedel, något som strider mot reglerna.
– Åland Post har möjliggjort att preparaten sålts till konsumenter inom EU utan kontroll överhuvudtaget. Genom att inte berätta sanningen till tullen om vad som faktiskt importerades har Åland Post spridit preparat som är under strikt myndighetskontroll, säger distriktsåklagare Elisabeth Stenman-Haltia.
1,5 miljoner euro
Enligt åtalet har felaktiga varukoder dolt försändelsernas innehåll. De flesta förtullningar har enligt åklagarsidan gjorts med vitaminkoder även om importen innehållit något annat, vilket gjort att tullen inte har reagerat.
Elisabeth Stenman-Haltia och landskapsåklagare Peter Rikberg yrkar att Åland Post ska dömas att förverka 1,5 miljoner euro till staten för de ekonomiska fördelar brottet gett.
– Man kanske kan tro att händelseförloppet är komplicerat men det är enkelt: förbjudna preparat har förts in och ut ur landet. Det som gör att summorna blir stora är att det har varit massiva leveranser, de ekonomiska fördelarna har varit stora. Kärnan i det hela är att det inte har funnits tillstånd, varorna har inte anmälts, ingen har kunnat kontrollera dem och man har gett fel uppgifter. Därmed är det här slutresultatet, säger Elisabeth Stenman-Haltia.
Åland Post: ”Nollsummespel”
Åland Post bestrider alla yrkanden och anser att yrkandet på att betala 1,5 miljon euro till staten är oproportionerligt och oskäligt.
– Inget brott har begåtts i Åland Posts verksamhet, säger advokat Charlotta Sandell som företräder det landskapsägda bolaget. Försvaret menar att Åland Post inte har erhållit någon ekonomisk vinning, för deras del har det handlat om ett ”nollsummespel”.
– Åland Post skulle inte ha tjänat något på att försöka få in olagliga varor till sitt lager. Att förtulla in varor på felaktiga koder eller försöka att kringgå ett system förorsakar bara kostnader, säger Charlotta Sandell.
Ingen inom Åland Post ska ha uppmanats eller tillåtits att agera utanför lagens ramar.
– Vi pratar om 39 förtullningar under en kort tidsperiod. När vi går igenom bevisningen kommer vi att få se varför och på vilka sätt det har gått fel, det kommer att framgå tydligt att det inte finns någon systematik, säger Sandell.
Inget uppsåt
Försvaret menar att Åland Post haft en öppen och transparent dialog med myndigheterna och följt Tullens instruktioner.
– Den springande punkten i åtalet och som allt kokar ner till är de felaktiga varukoderna. Vem inom Åland Post är det som kan skriva in felaktiga varukoder? Det är inte vd eller ekonomichef. De enda som avsiktligt kan skriva in felaktiga varukoder är i så fall förtullarna, ingen annan. Åklagarna har själva konstaterat att tullen inte har haft något uppsåt, hur kan någon annan i så fall anses ha uppsåt? Om de inte har förstått, hur ska någon annan ha kunnat gjort det? säger Charlotta Sandell.
– Ska man döma någon för så allvarliga brott som det i dag handlar om måste man ha bevisning som är till hundra procent säker för en fällande dom, inte bara antaganden.
Rättegången fortsätter på torsdagsmorgonen klockan nio.