Med temat hälsa vill Regnbågsfyren sprida budskapet att det behöver pratas om hälsa på andra nivåer än covid-19.
– Personer som definierar sig som HBTQIA lider av mer psykisk ohälsa. Det är betungande och energikrävande att bli osynliggjord och få dåligt bemötande. Vi har alla mycket vi kan bli bättre på och reflektera kring, säger Sofia Enros, verksamhetsledare på Regnbågsfyren.
Festivalveckan inleds med ett öppningstal på stadsbiblioteket. Danielle Lindholm pratar om Black Lives Matter och projektledare Matti Koli presenterar HBTQIA-certifieringsprojektet.
Under dagarna som följer erbjuds pridepyssel och regnbågsklättring på Uncan, filmvisning på Bio Savoy, öppet hus på Regnbågsfyren, regnbågsfika, samtal, regnbågsmässa, och picknick med sagostund med Elin Manselin. På onsdagkvällen ordnas en debatt om hälsa och välbefinnande bland hbtqia-personer med moderator Mia Hanström.
Åland visar engagemang
Festivalen avslutas på lördagen med en annorlunda parad som följer restriktionerna för coronapandemin.
– Vi har justerat paraden för att öka säkerheten. Vi kommer bland annat gå en kortare rutt och alla ekipage måste anmälas på förhand, det finns fortfarande platser kvar, säger Sofia Enros.
Först i årets parad kommer sektionen ”Marching for those who can't” gå.
– Det är många som inte kan gå med av många olika anledningar så de kommer på första parkett i år. Dit kan privatpersoner anmäla sig, säger Sofia Enros.
Hon är glad över engagemanget från åländska företag och privatpersoner.
– Generellt kan man säga att Åland som vanligt visar stort engagemang. Vi har många partners och programpunkter och många som är engagerade i att flagga, säger hon.
HBTQIA är en förkortning för homo-, bi-, trans-, queer-, inter- och asexuella personer.
Tara Bamberg