Lantrådet Veronica Thörnroos, specialsakkunnig Helena Flöjt-Josefsson och Röda korsets Tomas Urvas förbereder sig för fler krigsflyktingar.
Foto: Daniel Eriksson

Bild

Åland rustar sig för massflyktsdirektivet

Åland preparerar för flyktingströmmen från Ukraina. Röda korsgården ställs i ordning med 40 bäddplatser för nödövernattning och polisen ökar personalresurserna för att hantera en förväntad ökning av utlänningsärenden.
– Nu ska vi skapa ett så bra mottagande som möjligt för dem som tvingas fly från sitt land, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Det har inte varit helt lätt att arrangera flyktingmottagandet på Åland, det sade lantrådet Veronica Thörnroos (C) vid en gemensam myndighetspresskonferens gällande kriget i Ukraina och den flyktingström som nu ska hanteras i EU.

– Det har varit utmanande, men det är inget jämfört med de utmaningar det ukrainska folket har haft.

Specialsakkunnig i integrationsfrågor vid landskapsregeringen, Helena Flöjt-Josefsson, lyfte att privatpersoner som hämtar ukrainska flyktingar till Åland ska ombesörja att Migrationsverket, på förhand, får kännedom om hur många som kommer, till vilken kommun de är på väg och huruvida de ska inkvarteras i privat boende eller en flyktingförläggning.

– Migrationsverket behöver få en bild av hur många som kommer till landet för att kunna planera på bästa möjliga sätt, sade hon.

Blanketter för ändamålet hittas på Migrationsverkets hemsidor.

20 ansökningar på två dagar

Men också Röda korset på Åland planerar att inkvartera flyktingar som behöver en sovplats, detta på begäran av de åländska myndigheterna. Enligt verksamhetsledaren vid Ålands Röda kors, Tomas Urvas, iordningställer man Röda korsgården med 40 bäddplatser för så kallad nödövernattning för flyktingar som saknar en sovplats.

– Vi har sovutrustning, hygienartiklar och frivilliga som ser till att allt sker på ett tryggt sätt.

Polisens roll i flyktingmottagandet är att ta emot, samt registrera, ansökningar om ett tillfälligt skydd och uppehållstillstånd i enlighet med EU:s massflyktsdirektiv.

– Det görs på polishuset och under veckan utökar vi personalstyrkan som behandlar de här ärendena, sade polismästare Johan Pawli.

Bara under de två senaste dagarna har fler än 20 ansökningar från ukrainare tagits emot hos polisen, som i sin tur anhängiggör ärendena och för in dem i Migrationsverkets system.

Flyktingar som kommer till Åland kan och får bo i privata hem, men på ett formellt plan ska de registreras vid flyktingcentralen i Pansio utanför Åbo. Det redogjorde äldre konstapeln Kasper Ramström som är sakkunnig i utlänningsärenden för.

Svårt förutspå antalet flyktingar

Det har som sagt redan kommit ukrainska flyktingar till Åland, och myndigheterna förväntar sig ytterligare ankommande – men i det här skedet vågar de sig inte på en gissning kring antalet.

– Men det bor redan ett 60-tal personer med ukrainsk bakgrund på Åland, och man kan väl gissa att det därför kan komma ett större antal släktingar och bekanta till dessa som behöver tillfälligt skydd, sade landshövding Peter Lindbäck på presskonferensen.

Lantrådet Veronica Thörnroos avslutade genom att låta hälsa att det inte finns någon hotbild riktad mot vare sig Finland eller Åland.

– Nu vill vi fokusera på att skapa ett så bra mottagande som möjligt för dem som tvingas fly från sitt land.

Hittat fel i texten? Skriv till oss