Temperaturen i Östersjöns djupvatten har stigit med 2–3 grader under de senaste 20–30 åren konstaterar Finlands miljöcentral och Meteorologiska institutet. Temperaturerna uppmättes under havsforskningsfartyget Arandas årliga vinterövervakningsresa.
I Ålands hav uppmättes sju grader på 285 meters djup, en rekordtemperatur för djup över 250 meter sedan mätningarna påbörjades år 1962.
– Höga vattentemperaturer är troligen relaterade till den exceptionellt varma vintern 2019-2020, vattenmassornas rörelser i Östersjön och effekter av klimatförändringar, säger specialforskare Pekka Alenius från Meteorologiska institutet i ett pressmeddelande.
Också på platser i Finska viken och Bottniska viken uppmättes på vissa ställen rekordhöga temperaturer.
Höga näringshalter
Under forskningsresan uppmättes höga halter av fosfor vid Skiftet i Skärgårdshavet. Vattenmassan i skiftet var uppblandad från ytan till botten och syreläget var bra.
Enligt Finlands miljöcentral och Meteorologiska institutet är orsakerna till de höga näringskoncentrationerna dels uppblandningen och dels vattenströmmar från Östersjön och Finska viken.
De blågröna algblomningarna som blivit allt vanligare är relaterade till den ökade fosforhalten, menar resechefen Pekka Kotilainen från Finlands miljöcentral.
I Östersjöns huvudbassäng är de djupaste områdena fortfarande till stor del helt syrefria enligt Finlands miljöcentral och Meteorologiska institutet.