Åland ska inte ingå i det nationella stödsystemet för vindkraft. Det är innebörden av lagutkastet om en inmatningstariff för förnyelsebar energi i Finland. Arbetsgruppen menar att Åland själva ska finansiera systemet.
ENERGI Drömmen om den gröna ön i Östersjön är i gungning.
I landskapsregeringens planer för utvecklingen av Åland är en utbyggd vindkraft en central del. Målet är att Åland ska bli självförsörjande på grön el och samtidigt kunna exportera vindkraft till Finland. Något som kan bli omöjligt om förslaget till system för inmatningstariffer i Finland går igenom.
-Det är ett nationellt system och kommer inte att gälla på Åland, säger regeringsråd Anja Liukko, som har deltagit i den arbetsgrupp som har tagit fram lagförslaget.
Ska möta klimatkrav
Finland har bundit sig till att minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent under 30 år, fram till år 2020. Beslutet om ett system med inmatningstariffer togs för att främja en utveckling av förnyelsebar energiproduktion.
Från början var det tänkt att elkunderna skulle finansiera systemet.
Landskapets energiutvecklare Henrik Juslin har, i gott samförstånd med tjänstemän i Finland, utrett olika alternativ för hur systemet skulle kunna tillämpas på Åland.
-Det talades om en extra faktura till elkunderna, eller att det skulle dras från den vanliga elräkningen, säger han.
Men i utkastet till lagförslag som kom förra veckan föreslås ett helt annat system. Inmatningstariffen ska finansieras med en allmän statsskatt. Detta leder till en ny situation för Åland, enligt Anja Liukko.
-Enligt självstyrelselagen är det Åland som har kompetens på området. Åland måste lagstifta om ett eget system och stå för finansieringen, menar hon.
-Det här är en helt ny vändning som kom mycket oväntat, säger Henrik Juslin.
Vad händer om det blir verklighet?
-Då läggs locket på för vindkraftssatsningarna på Åland, säger han.
Åland betalar men får inte igen
Om förslaget går igenom skulle ålänningarna, liksom finländarna, betala en statsskatt som går till att finansiera alternativ energi i Finland. Men vindkraftsbolagen på Åland skulle inte få ta del av det stödsystemet.
-Stödsystemet finansieras genom Finlands stadsbudget och Åland får en del av stadsbudgeten, 0,45 procent, säger Anja Liukko.
Men det finns stora planer på att bygga ut vindkraften på Åland för export till Finland. Åland har inte en möjlighet att på egen hand betala så stora stöd. Borde inte Finland ha intresse av att bidra?
-Jag tror jag förstår det åländska problemet. Men Finland har också stora svårigheter att hitta pengar i stadsbudgeten för systemet. Det är vårt största problem just nu.
Tror på en lösning
Landskapets finanschef Dan E. Eriksson delar inte arbetsgruppens slutsatser.
-Min bedömning är att det är juridiskt möjligt att Åland ingår i ett finländskt stödsystem, säger han.
Han hoppas på en helhetslösning för Ålands del. Den skulle till exempel kunna innebära att ett statligt anslag till Åland veks och att man genom en överenskommelseförordning gav en finländsk myndighet i uppgift att sköta handläggningen av stödet för Ålands räkning.
Anja Liukko säger att man visst kan göra en överenskommelselag.
-Det kräver att Åland först inför samma system. Men Åland måste fortfarande sköta finansieringen menar hon.
Dan E. Eriksson invänder:
-Det är fullt möjligt att Finland stödjer åländsk vindkraft. Målet är att Åland ska ingå i det finländska systemet eftersom Åland inkluderas i Finlands klimatmålsättningar, en lösning för Åland är av nytta för hela landet, säger han.
Men hur ska det gå att uppnå när tjänstemännen som har utrett saken säger att det strider mot lagen?
-Den politiska viljan är väsentlig för vad som uppnås på tjänstemannanivå. Och min bild är att den politiska viljan i Finland är att kunna tillgodoräkna sig Ålands arbete när det handlar om att uppnå de skärpta klimatkraven, svarar han.
Tone Nordling