Öl kan mycket väl vara det främsta exemplet på öbaserad industriell produktion.
Det går att framställa ekologiskt, kräver nästan ingen industriell infrastruktur, och kan ges ett starkt varumärke med små insatser.
Det menar öexperten Godfrey Baldacchino från University of Prince Edward Island.
TURISM Han ger ut tidningen Island Studies Journal, han forskar om öliv och han sitter med i Aicis expertråd.
Få öriken som försökt tvångsindustrialisera sig har gått bet, skriver han i en färsk rapport. På 80.000 invånare starka Seychellerna byggdes två stora plastfabriker upp på kort tid. Resultatet blev undermåliga plastbehållare som var dubbelt så dyra som bra importerade plastbehållare. Listan över misslyckanden är lång.
Öriken som satsat på öl har klarat sig betydligt bättre. Prince Edward Island marknadsför sig som ett lyckats exempel på mikrobryggerier, likaså Malta med sina 500 anställda i bryggerinäringen. På Bornholm lyckades man med lilla bryggeriet Svaneke Bryghus ta upp matchen med Carlsberg, Tuborg och Faxe. I dag finns, förutom bryggeriet i Svaneke också en restaurang och guidade ölturer.
Men det handlar inte bara om öl.
- Nej, men öl fungerar bra tillsammans med andra saker. Säg att du har 100 producenter av mat och dryck på Åland. Om alla arbetar med varumärkena tillsammans och går åt samma håll kompletterar det turismsatsningar alldeles utmärkt, säger Godfrey Baldacchino.
Ålands läge är för övrigt utmärkt bra rent geografiskt. Alla möjligheter finns, menar han.
- Geografin spelar roll. Åland ligger mitt emellan två framgångsrika demokratier med god ekonomi. I takt med att oljepriserna ökar kommer folk snart inte att ha råd att åka till Maldiverna på semester. Då ligger Åland bra till.
Baldacchino träffade på onsdagen representanter för Stockholm resiliance center och James Cook University i Australien under ett föredrag på Havsvidden. I dag torsdag talar han i Alandica.
Fredrik Granlund