Den senaste veckans höga temperaturer har tagit Åland på sängen och tvingat ålänningarna att hålla sig i skuggan och dricka rikligt med vatten. Den grupp som drabbas hårdast av värmeböljan är äldre personer över 65 år. Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) har äldre personer lättare att drabbas av allvarliga hälsoskador orsakade av värmen, och det allmänna hälsotillståndet och funktionsförmågan försvagas av att vistas för mycket i värmen.
På de åländska äldreboendena har man försökt göra det bästa av situationen för att de äldre ska må så bra som möjligt. På Oasen boende- och vårdcenter i Jomala säger vårdkoordinator Heidi Viktorsson att både klienter och personal har klarat av värmen hyfsat bra:
– Värmen är förstås mycket jobbig för de äldre, och vi har försökt göra det vi kan för att klienterna ska må bra i hettan. Vi har bland annat satt upp fläktar och AC för att få mer svalka inomhus, och i mån av möjlighet har vi också vistats en del ute i skuggan för att få lite utomhusluft.
Med anledning av tidigare värmeböljor har man sedan tidigare införskaffat ett antal fläktar och AC-utrustning, och enligt Heidi Viktorsson har den mängden räckt bra till.
– Det är ju mycket individuellt hur man klarar av värmen, vissa behöver mycket kyla och andra klarar sig med de fläktar vi tillgodosett. Vi försöker göra individuella bedömningar och förse klienterna med det som är nödvändigt för dem.
Man har också uppmanat till ett ökat vätskeintag för klienterna.
– Vi har erbjudit klienterna vatten mycket oftare och också sett till att det alltid finns vatten på rummet och i allmänna utrymmen, säger hon.
Väntar på luftvärmepumpar
I Finström på äldreboendet Rosengård har man också påverkats av den pågående värmeböljan och försökt svalka ner klienterna.
– För att klienterna ska få i sig tillräckligt med vätska har vi haft extra vätskekontroller på både förmiddagen och eftermiddagen och uppmanat dem att dricka mycket. Vi har även köpt in isglass, chips och salta pinnar som vi gett till klienterna samt suttit utomhus i skuggan med fötterna i kallt fotbad, säger äldreomsorgsledare Jana Andersson.
Man har också satt upp fläktar över hela boendet, och de klienter som vill ha extra kyla kan välja att ordna en egen AC.
– Vi väntar på att få installerat två luftvärmepumpar, vilket förhoppningsvis sker på måndag, och då kan vi få det svalare generellt i byggnaden, säger hon på fredagen.
Vikarierande ansvarig vårdarbetsledare Elin Grönlund vid Strömsgården på Vårdö säger att värmen har tagit på även ute i skärgården.
– Vi hade en mängd fläktar sedan tidigare, men har behövt skaffa en större mängd nu när det varit så varmt. Vi har också köpt in extra AC-anläggningar för att få det svalare i byggnaden, säger hon
Hon säger att man har försökt tillgodose klienternas behov genom att ha egna fläktar på rummet till de klienter som önskat, men flera har ändå fläktar sedan tidigare.
– Det serveras även mer vätska till klienterna, dels får de vatten eller saft vid varje måltid, men vi går också en runda för att se till så att varje klient har vatten på rummet och fyller då också på eller byter ut vatten vid behov, säger hon.
Mycket vätska och salt
På Trobergshemmet i Mariehamn har man en egen aktuell och uppdaterad handlingsplan för värmebölja. I den ingår bland annat att regelbundet observera klinternas tillstånd och att också se till att personalen mår bra i värmen.
– Vi behöver både ta hänsyn till våra klienter och även de som tar hand om klienterna för att allt ska fungera så optimalt som möjligt trots de tuffa omständigheterna, säger äldreomsorgschef Evelina Grandell Rosenlund.
Rent konkret kontrollerar man regelbundet de boendes vätskeintag och välmående, såsom kroppstemperatur, puls och blodtryck.
– Om vi märker att en klient har hög kroppstemperatur kan man kyla ned kroppen med exempelvis svala duschar och kalla omslag, säger hon.
De boende bjuds på ökad mängd vatten, både kranvatten och mineralvatten, samt chips, salta pinnar, frukt och isglass för att få i sig salter, vitaminer och svalka. Man försöker också utnyttja gardiner, persienner, markiser och fläktar så mycket som möjligt för att hålla det svalt inomhus.
– Det finns fläktar överallt på boendet och vi har gjort ett kompletterande inköp av pelarfläktar till allmänna utrymmen där det fattades, säger hon.
I mån av möjlighet försöker man vistas utomhus på skuggiga platser med klienterna och exempelvis gå på promenader för att få frisk luft.