En parlamentarisk referensgrupp fick förra hösten i uppdrag av landskapsregeringen (LR) att ge politisk återkoppling till social- och miljöavdelningen under framtagandet av ett äldrepolitiskt program.
Gruppens ordförande, minister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ), kunde i går presentera resultatet av det arbetet.
Programmet ”Ett äldrevänligt Åland” innehåller åtta övergripande och långsiktiga politiska målsättningar som ska vara uppfyllda när programperioden tar slut år 2030 (se faktaruta här bredvid).
Dessa målsättningar ska i sin tur utgöra basen för ett separat åtgärdsprogram som presenteras i ett senare skede.
– Man kan uppleva målsättningarna som ganska allmänna, men vi har försökt visa vägen vartåt vi ska.
Brett område
Att allt fler ålänningar uppnår hög ålder är något positivt, men innebär även utmaningar för samhället, säger Annette Holmberg-Jansson. Behoven vad gäller allt från boende och transporter till hälso- och sjukvård behöver mötas. LR ser det äldrepolitiska programmet dels som ett sätt att hantera utmaningarna, dels som ett medel att involvera många olika berörda aktörer i arbetet.
– Det handlar i grunden om att öka det åländska samhällets beredskap att hantera den demografiska utvecklingen på bästa möjliga sätt, säger specialsakkunnig Susanne Broman.
I referensgruppen har det inte varit svårt att komma överens, säger Annette Holmberg-Jansson.
– Det har funnits en enormt stark enighet om att vi ska forma och sätta mål som gör Åland mer äldrevänligt. Det som däremot har varit svårt är att inte gå in i åtgärderna direkt.
Ser möjligheter
En av målsättningarna handlar om att fler ska förvärvsarbeta efter uppnådd pensionsålder, en annan att boendelösningarna ska vara äldrevänliga. Det senare kan till exempel handla om att äldres behov beaktas i planeringen av bostadsmiljöer.
En annan målsättning i programmet handlar om en förbättring av äldres ekonomiska förutsättningar. Ett delmål skulle här vara att andelen äldre med pensionsinkomst som lever under fattigdomsgränsen minskar.
Ofta lyfts utmaningarna med en åldrande befolkning fram, men utvecklingen innebär även möjligheter.
– Äldre är en viktig resurs för samhället och den resursen kan och bör tillvaratas i högre grad, säger Susanne Broman.
Annette Holmberg-Jansson nämner begreppet ”silverekonomi”.
– Man pratar i dag mycket om silverekonomi och om att se den här stora gruppen människor som har mycket tid, resurser som konsumenter och som kan hjälpa till i samhället.
Mer konkret
Inom äldrepolitiska programmets ramar ska alltså även ett separat åtgärdsprogram tas fram för åren 2023-2027. Visionen är att åtgärdsprogrammet ska vara klart inom oktober månad.
Annette Holmberg-Jansson förutspår att arbetet med att konkretisera de åtgärder som behövs för att kunna nå målen inte blir helt lätt.
– I äldrepolitiska programmet finns det inte så mycket politik. Det är egentligen när åtgärdsprogrammet tas fram som det blir mer politik och som bedömningar och avgöranden måste göras, säger Annette Holmberg-Jansson.
Lagtinget får nu det äldrepolitiska programmet på sitt bord i form av ett meddelande.
Det äldrepolitiska programmet
• Programmet utgår från en övergripande vision och åtta målsättningar.
• Visionen är ”ett åldersvänligt och inkluderande åländskt samhälle, där alla kan delta på lika villkor, leva sitt liv som individen själv önskar och leva så självständigt som möjligt.”
• Baserat på de åtta målsättningarna ska ett åtgärdsprogram tas fram.
• Ordinarie medlemmar i den parlamentariska referensgruppen: Ordförande Annette Holmberg-Jansson (MSÅ), Arsim Zekaj (S), Gun Carlson (C), Pernilla Söderlund (Lib), Wille Valve (MSÅ), Annette Larson (HI), Peggy Eriksson (ÅF), Conny Nylund (Ob) och Stephan Toivonen (ÅD). Specialsakkunnig Susanne Broman är gruppens sekreterare.
Siffror ur programmet
• Var femte åländsk man och var fjärde åländsk kvinna var 65 år eller äldre år 2022.
• ÅHS kostnader för vård till personer som är 65 år fyllda beräknas öka från 42 miljoner euro till 61 miljoner från år 2022 till år 2040. Under samma tidsperiod beräknas de kommunala driftskostnaderna för äldreomsorgen öka från 40 miljoner euro till 70 miljoner euro.
• Bland ålänningar som är 65 år fyllda är hela 67 procent föreningsaktiva.
Målsättningarna i programmet
• Tiden i arbetslivet har förlängts och fler äldre förvärvsarbetar efter uppnådd pensionsålder.
• Äldre har god hälsa, gott välbefinnande och god funktionsförmåga en längre tid.
• Boendelösningarna och boendemiljöerna är äldrevänliga.
• Servicen och vården genomförs på ett socialt och ekonomiskt hållbart sätt.
• Digitalisering och nya tekniker har ökat välfärden.
• Äldre deltar aktivt i sociala sammanhang och sociala aktiviteter.
• Transporterna och kollektivtrafiken är äldrevänliga.
• Äldres ekonomiska förutsättningar har förbättrats.