Ett tag efter att pandemin slog till för ett par år sedan kraschade tankmarknaden. Opec plus-länderna drog ner på produktionen av råolja rejält och intjäningen för aframaxfartyg var nästan noll, de lägsta på flera decennier.
Sedan dess har fraktmarknaden vänt, men Lundqvistrederierna betecknar ändå marknaden som svag.
– Frakterna har stigit, men det har bunkern också. Nu i veckan fick jag räkningar för bunker på tre miljoner dollar, normalt ligger det på en tredjedel av det priset, säger vd Ben Lundqvist.
Har du någon känsla för hur mycket mer bunkerpriserna kan stiga?
– Nej. Crudeoljepriserna har inte gått upp så mycket i proportion till bunkerpriserna, men det är mycket värre när bunkerpriserna stiger. Jag har aldrig sett så här höga priser.
Har ni någon smärtgräns?
– Klart det finns, men även om fartygen ligger stilla i hamn och inte gör något så bränner de tre, fyra ton per dygn. Får du inte betalt för bunker och hamnkostnader är det bättre att ligga stilla, men en sådan situation har vi inte i dag, vi är inte där än, säger Ben Lundqvist.
Osäker marknad
Kriget i Ukraina har, förstås, påverkat Lundqvistrederiernas verksamhet.
– Vi har haft 50 procent av vår trafik utgående från framför allt Novorossiysk, och även om det handlat om kazakstansk olja är det ju en rysk hamn vi utgått från. Så nu är den helt borta. Vi kör heller inte från de ryska hamnarna i Finska viken, Primorsk och Ust-Luga, längre. De som vågar det har sagolika frakter, det driver upp medelpriset på marknaden.
Rederiet har alltså fått ställa om och hitta nya fraktvägar.
– Vi har kört mycket på Libyen i stället för Svarta havet på senare tid. Hittills har det gått jättebra, men jag är nog oroad. En orsak till att frakterna gått ner på Medelhavet har att göra med att hamnar i Libyen har deklarerat force majeure på grund av stridigheter om pengar och då sätter de stopp på oljeutflödet, säger Ben Lundqvist.
Nyligen sålt fartyg
I veckan sålde Lundqvistrederiet sitt äldsta fartyg, 19-åriga Alfa Italia som främst seglat på Nordsjön. Köparen är från Singapore och sätter henne antagligen i trafik öster om Suez.
– Vi har en gräns att inte ha fartyg som blir 20 år, när de blir så gamla ställs vissa krav som är svåra att uppfylla, även om det är i bästa tänkbara skick. Alfa Italia har inte varit utbjuden, men mäklare vet att vi inte håller fartyg efter att de är 20 år, så det blir ganska naturligt att det går på det här sättet.
Köparen gjorde ett fynd, säger Ben Lundqvist.
– Det är ett fartyg av yttersta kvalitet och rent slöseri att man lägger av de här båtarna. Men det är kommersiellt, våra kunder sätter de här kraven.
I augusti levereras en ny aframaxtanker till rederiet från Sumitomo Heavy Industries i Japan, den tredje på kort tid. Men några planer på att förnya flottan ytterligare ligger inte i närtid.
– Nej, de är alldeles för dyra nu.
Närmast i tid att nå åldersgränsen för försäljning är Penelop, byggd 2006.
– Men allt är till salu för rätt pris.