Brändöbon och sjökaptenen Verner Björkfelt (1900–1982) var befälhavare på den fyrmastade stålbarken Pamir när den rundade Kap Horn sommaren 1949 och därmed blev det sista lastbärande segelfartyget som gjorde det.
Det var också en av motiveringarna till att han 2022 blev en av de första personerna att väljas in i den internationella Kap Horn-föreningens (IACH) Hall of Fame. När diplomet delades ut i Frankrike samma år råkade den finländska världsomseglaren Tapio Lehtinen vara på plats och kunde ta emot det för familjen räkning.
Utmärkelsen väckte dokumentärregissörens Barbro Björkfelts intresse. Hon är barnbarn till Verner Björkfelt.
– Jag blev nyfiken på vad hans karriär gick ut på och varför han fick ett sådant här pris, säger hon.
Nu gör hon en radioserie om honom för Svenska Yle.
”Mycket stor ära”
I samband med arbetet med dokumentären kom Barbro Björkfelt på idén att Tapio Lehtinen, i dramaturgisk syfte, skulle överräcka Verner Björkfelts diplom till familjen. Tapio Lehtinen blev entusiastisk över förslaget och ville att ceremonin skulle äga rum i Mariehamn.
Cape Horn Hall of Fame instiftades för att hålla kvar och uppmärksamma prestigen hos både yrkessjömän från segelfartygseran och moderna kappseglare som har seglat runt jorden via Kap Horn.
– Som en bugning till gamla tider ville man ha med den sista befälhavaren som rundade med ett segelfartyg, säger Tapio Lehtinen, som själv har rundat Kap Horn tre gånger.
Han tackar familjen för möjligheten att ta emot Verner Björkfelts diplom.
– Det var en mycket stor ära för mig, säger han.
Sänds i vår
Tapio Lehtinen tar i sitt tal upp ”The Great Grain Race”, där man varje säsong höll koll på vilket av segelfartygen som snabbast transporterade vete från Australien till Storbritannien.
Den anglosaxiska pressen följde noggrant tävlingarna, romantiken runt segelfartygen var stor och kaptenerna var i klass med rockstjärnor, säger han.
– Den sista seglingen i ”The Great Grain Race” var 1949, då Verner Björkfelt var befälhavare på Pamir.
Allan Palmer, ordförande i Ålands Kap Horn-förening, berättar att hans föräldrar, som också var Kap Hornare, brukade umgås med Verner Björkfelt och hans fru.
– När han och pappa satte sig ner och talade om sjömansminnen lyssnade man, säger han.
Barbro Björkfelts dokumentär om Verner Björkfelt har arbetsnamnet ”Min farfar – sista gubben runt Kap Horn”.
– Den sänds antagligen under våren, säger hon.