Det prickiga vattnet kom under första delen av juli. Informationscentralen för Egentliga Östersjön skrev då att det tyder på att det finns gott om algblomningsbildande cyanobakterier och att det vid lugnt och stilla väder kan bildas ytansamlingar.
Det varma vädret som vi har haft senaste tiden har gjort att ytansamlingar nu har bildats.
– Det kom ganska omedelbart. Nu är det ett faktum, det är grönt i vikarna, säger Markus Nordberg som vistas på havet stora delar av dygnet.
Algerna samlas där det är lugnt och stilla, som i vikarna, men även ute i havet finns bälten med alger, säger Markus Nordberg.
– Det är inte helgeggigt överallt, utan ligger i bälten. Men det kan väl tyvärr bli så att det blir värre. Man ska vara uppmärksam på var man badar nu.
Läget på badplatserna
ÅMHM:s mätningar av vattnet vid badstränderna visar att det finns cyanobakterier på vissa ställen. Bland annat har Lilla holmen och Gröna udden små mängder av bakterier. Det är emellertid ingen fara att bada där då det rör sig om så små mängder. När det gäller de små badstränderna så har Sintingbadet på Föglö, Öra i Hammarland, Småholma i Jomala, Hellestorp sjö och Klockarholmen i Lemland samt Espholm i Mariehamn fått små mängder av cyanobakterier den senaste veckan.
– Man såg förra veckan att det började komma. Men det är inte så stora mångder än. Det är helt okej att bada i det här läget, säger Linda Siltala på ÅMHM.
Förra året då det var rätt kallt kom algerna sent, i augusti.
– Men för två år sedan så var det mycket i juli, säger Linda Siltala.
Förra året dog två hundar och flera blev allvarligt sjuka av algerna.
Algerna som är giftiga lever bara en kort tid, därefter bryts de ner och det är framför allt då som giftet sprider sig.
Petra Dahlgren