Ärendet uppdagades redan för ett år sedan, då såväl Tullen som Skatteförvaltningen kopplades in – men efter diskussioner mellan de inblandade reddes situationen ut.
– Vi har betalat all mervärdesskatt och punktskatt men det stämmer att det funnits ett processfel. Vi har stämt av saken med Tullen och Skatteförvaltningen och allt är nu i sin ordning. Vi har inte längre några utestående frågor med någon av dem, säger Alkos ekonomidirektör Anton Westermarck.
Ett processfel
Enligt vad Ålandstidningen erfar uppstod situationen efter att nya regler för handel över den nationella skattegränsen infördes vid årsskiftet 2021-2022. För att hantera problemen tog en gemensam arbetsgrupp med tjänstemän från Åland, Finansministeriet, Tullen och Skatteförvaltningen fram förenklingsförslag som senare bland annat resulterade i ett nytt tvåstegsförfarande.
– Jag kan inte exakt redogöra för i vilka skeden saker inträffat, men jag vet att reglerna har ändrats, att vi använt tvåstegsförfarandet, att vi betalat alla skatter och att Tullen på Åland har fått information och vetskap om alla produkter som anlänt, säger Anton Westermarck.
– Jag vill understryka att alla parter som varit involverade agerat i god tro. Det är inte helt extraordinärt att formfel uppstår trots att alla inblandade opererar i god tro. Alla har trott att de gjort på rätt sätt och ingen har lämnat något ogjort, men det har ändå uppstått vissa formfel.
Tvåstegsförfarandet
När en produkt transporteras till Åland lämnar transportören, i det här fallet Transmar, en ankomstanmälan till Tullen samt en kopia till importören. Importören som deklarerar i två steg har sedan två uppgifter:
1. Registrera varorna som ankomna i bokföringen.
2. Komplettera med en periodisk deklaration per kalendermånad och per leverantör.
Handlar processfelet om att ni inte gjort den periodiska deklarationen?
– Tullförfarandet på Åland är knepigt. Är det säljaren eller köparen som ska göra förtullningen? På Alko har vi haft en princip att när varorna anländer till butik är skatterna betalda, och då övergår de i vår ägo. Det är bakgrunden, men här upptäckte vi att det blivit ett fel i processen kring hur varorna rapporterats till Tullen och särskilt då i den andra delen av tvåstegsförfarandet. Men vi har hela tiden betalat alla skatter och sedan det administrativa felet uppdagades korrigerat processen.
På Tullens hemsida framgår det tydligt att det är importören som ansvarar för deklareringen. Är det inte Alko som slarvat i det här fallet?
– Frågan är vem som äger varan? När den kommer till våra butiker ska den vara förtullad, men när övergår äganderätten? Det är det som varit oklart. Normalt övergår äganderätten när den kommer till våra butiker, men vem har ägt varan när den gått över skattegränsen? Är det köparen eller säljaren? Det har inte varit helt tydligt enligt de instruktioner vi fått.
Äganderätten övergår
Alko upprätthåller själv centrallager i Finland men använder sig också av leverantörer som lagerhåller produkter skattefritt hos logistikpartners som ME Group och Skanlog. De särskilda punktskatterna betalas först när varorna lämnar lagret.
Vem annan skulle vara ägare av produkterna när de förflyttas över skattegränsen än Alko?
– Det som orsakat den här situationen är att våra processer, som jag redan sade, normalt fungerar som så att äganderätten övergår när vi får varan till butik. Om vi gick till rätten med det här är jag inte säker på vem som skulle anses ansvarig. För mig är det inte helt klart eftersom både köparen och säljaren kan vara importör.
Anton Westermarck säger att han inte närmare är insatt i alla juridiska detaljer.
– Det finns många synvinklar men summan av kardemumman är att ett processfel uppstått. Flera har varit delaktiga i att det blivit fel och Alko är förstås en av dem.
Har inte Alko som samhällsägt bolag ett stort ansvar för att se till att man följer alla regler?
– Det har vi, och det var också därför vi tog kontakt med Tullen och beskattaren så fort det uppdagades. Vi ville säkerställa att vi sköter allting på rätt sätt och genom att precisera processen gör vi nu det.
Alko har erlagts en felavgift för missen med förtullningsförfarandet.
– Enligt min uppfattning följer storleken på felavgiften Tullens regelverk jämfört med sådana fall där skatterna och tullavgifterna i sig är betalda.
Kan du specificera ett exakt belopp?
– Felavgiften var ett mindre belopp.
Enligt tullagen kan Tullen kan påföra en felavgift på minst 50 euro och högst 3.500 euro för sen inlämnad tulldeklaration eller annan nödvändig handling.
Diskuterades det några andra påföljder eller konsekvenser?
– Jag är säker på att Tullen och beskattaren beaktat alla aspekter, säger Anton Westermarck.
Ställde krav
Även fast tullförfarandet ändrades redan vid årsskiftet 2021–2022 och saken uppdagades i fjol dröjde det ända tills i somras innan processfelet åtgärdades. I början av 2024 informerade Alko sina leverantörer, alltså säljarna, att ansvaret för tullhanteringen nu låg på dem, eftersom processen är för tidskrävande för Alko.
Leverantörerna fick då till och med den 31 maj på sig att styra upp sina processer. Det bekräftas av Susanna Heikkinen som är vd för Föreningen för Finlands Alkoholdryckhandel (Sajk).
– Vi initierade ett möte med dem och vårt förslag var att Alko även fortsättningsvis skulle hantera deklarationerna i stället för att överlåta det till leverantörerna. Deras besked var att antingen sköter leverantörerna själva förtullningen, eller så kan de inte sälja till Alkos butiker på Åland. Situationen är som den är. Jag förstår Alko, men vi har naturligtvis vår egen uppfattning och är inte särskilt nöjda med situationen.
Anton Westermarck var inte själv med på mötet, men bekräftar att det nu är säljarna som gör förtullningen.
– Det stämmer, och det är Alkos princip i hela Finland.
Har Alko retroaktivt förtullat allt man missat sedan 2021?
– Det är min uppfattning. Punktskatter och moms har hela tiden betalats och processfelet i förtullningen har korrigerats i efterhand.
Hur förtullades varorna under våren fram till och med leverantörernas deadline den 31 maj?
– Jag har inte operativt varit inblandad i vad man gjort vilken månad.
Har Alko genom en överenskommelse med Tullen fått anpassa sig under en övergångsperiod?
– Jag har inte varit med i diskussioner med vare sig Tullen eller beskattaren. Huruvida det funnits speciella arrangemang känner jag inte till. Det jag vet är att vi fört diskussioner med alla inblandade parter för att säkerställa hur vi korrigerar saken på rätt sätt.
Tullen har ju tidigare varit ganska hårdhänt när det uppdagats oegentligheter kring skattegränsen mellan Åland och Finland. Hur reagerade man den här gången?
– Jag känner inte till tidigare fall på Åland, men vi hade en saklig diskussion med Tullen där vi förklarade situationen. Det verkar som att Tullen, likt Skatteförvaltningen, förstod läget, och det viktigaste för dem verkade vara att säkerställa att alla mervärdesskatter och punktskatter hade betalats, vilket de hade. Deras främsta intresse var nog att få detta bekräftat. Diskussionen var saklig, vilket tyder på att Tullen förstår processfelet i det här fallet.