Varför föranledde Alkos slarv med skattegränsen inte större konsekvenser, även fast det pågick i flera år? Hur kan ett statligt alkoholbolag föra hundratusentals liter alkohol över skattegränsen utan att förtulla korrekt utan att Tullen lägger märke till det? Hur ska alla åländska företag som varje vecka sliter med förtullningsförfarandet se på saken när ett statligt monopol som Alko kan strunta i att göra det i flera år och sedan bara komma undan med en mindre felavgift? Har Tullen gett Alko tillstånd att korrigera sina processer under en övergångsperiod?
Det är några av flera frågor som Ålandstidningen ställde Tullen med anledningen av Alkos slarv kring skattegränsen. Svaret på samtliga frågor är detsamma: Tullen kommenterar inte enskilda aktörer och deras förtullningar.
Äganderätten inte av betydelse
Eftersom uppgifter gjort gällande att ärendet diskuterats på högsta nivå inom Tullen har Ålandstidningen också sökt generaldirektör Sami Rakshit. Per mejl bekräftar Tullens presstjänst att generaldirektören är medveten om frågan men att han inte kommenterar den.
Tullen svarar också på några av Ålandstidningens allmänna frågor per mejl, men utan någon specifik avsändare. Bland annat skriver man att företag har ansvar för att deras verksamhet följer reglerna, vilket även omfattar verksamhet relaterad till import och export av varor, så som att lämna in tulldeklarationer, skaffa nödvändiga tillstånd, betala tullavgifter och följa gällande regler.
– Att lämna tulldeklarationer för unionsvaror vid skatteområdets gräns är reglerat i EU:s tullagstiftning. Den som för in varorna till det särskilda skatteområdet, eller i vars namn eller för vars räkning varorna förs in, ska deklarera varorna för Tullen. Äganderätten är inte av betydelse för Tullen, utan den som importerar varan ansvarar för att den deklareras.
Det låter som en allvarlig förseelse att föra hundratusentals liter alkohol över skattegränsen utan att förtulla det korrekt under flera års tid. Håller Tullen med om det?
– Alla aktörer är skyldiga att ta reda på vilka förfaranden som gäller. Tullen har inga åsikter utan våra ställningstaganden grundar sig på gällande anvisningar och lagstiftning.
Tullhöjning och felavgift
Kan vem som helst slarva med att förtulla produkter och sedan komma undan med att man agerat i god tro när det uppdagas att förtullningen inte gjorts på ett korrekt sätt?
– Nej, det kan man inte. I tullagen stadgas om tullhöjning och felavgift som kan påföras. Bestämmande av tullhöjning och felavgift grundar sig på en helhetsbedömning där det beaktas hur klandervärt förfarandet har varit, huruvida det har upprepats samt gärningsmannens ekonomiska ställning, den vinning som eftersträvats och den skada som orsakats av förfarandet samt företagets samarbete med Tullen för att utreda ärendet.
Tullen har tidigare varit ganska hårdhänt när det uppdagats oegentligheter kring skattegränsen, varför har man tagit så lätt på detta? Gäller andra regler för statliga monopol som Alko?
– Samma regler gäller för alla företag och statliga myndigheter, även statsägda bolag. Samtliga är skyldiga att inge tulldeklarationer i enlighet med tullagstiftningen.