I perioder har Föglö FBK haft utmaningar med att få ihop ett tillräckligt stort antal aktiva personer. År 2010 var läget så prekärt att kårens styrelse genom en annons i Föglöbladet meddelade att man på grund av dålig uppslutning inte längre kunde uppfylla det avtal man då hade med kommunen. Verksamheten skulle gå i graven om inte fler visade intresse, skrev man. En kort tid efter det fick man dock in några nya namn i styrelsen, och det skrevs också ett nytt avtal som den frivilliga brandkåren skulle ha större möjlighet att leva upp till.
Men fortfarande, tolv år senare, finns utmaningarna med nyrekryteringen av brandkårister kvar. När kommunstyrelsen nyligen fattade ett principbeslut om att kommunanställda ska få delta i FBK-uppdrag under arbetstid var det just mot bakgrund av att antalet aktiva minskar.
Nyrekrytering krävs
Kårchefen Cornelis Lundin säger till Ålandstidningen att mellan två till sex personer deltar i övningarna nuläget.
– Det blir färre och färre aktiva, precis som i andra ideella verksamheter. Vi har upp frågan på varje årsmöte men inte finns det någon lösning. Det måste komma nytt folk till oss, men hur vi ska få hit dem vet vi inte.
Kåren försökte tidigare bedriva juniorverksamhet, men det var svårt att hitta ledare, och därtill var intresset från de yngres sida svalt.
Även om man hittills lyckats fylla de ledande posterna inom kåren är systemet sårbart, konstaterar Cornelis Lundin.
Hur länge kan ni fortsätta på det här sättet?
– Det är svårt att säga, men tills vi inte har något folk alls som engagerar sig i verksamheten. De flesta som är aktiva har ju också många andra sidoprojekt, med egna verksamheter och företag som tar mycket tid.
Snabbare på plats
Föglö har i dag en bit över 500 invånare, men sommartid är invånarantalet nästan det tredubbla.
– Med en frivillig brandkår får du den första hjälpen mycket snabbare, och det är en trygghet för invånarna att det finns kunnigt folk nära inpå, säger Cornelis Lundin.
Föglös kommundirektör Niklas Eriksson har hört om den dåliga uppslutningen på övningarna, och vet också att kåren på olika sätt försökt öka intresset bland invånarna. Han hoppas att även privata arbetsgivare ska vara öppna för att FBK:are i personalen ges att möjlighet åka iväg under arbetstid.
– Vi har haft turen att i kommunen ha en grupp FBK:are som är aktiva, men är någon eller några av de personerna bortresta är det här systemet skört.