Minst 53 personer med psykiska funktionshinder på Åland får inte det boendestöd som de skulle behöva. Det visar psykiatrins kartläggning. En allvarlig situation enligt utredaren.
OMSORG Psykiatrin på Åland har under en längre tid upplevt att kommunerna inte har tillgodosett behoven av boendestöd för psykiskt funktionshindrade. Nu när kartläggningen av behovet har gjorts är upplevelsen bekräftad, svart på vitt.
Hela 53 personer saknar boendestöd som motsvarar deras behov. 34 av dem behöver stödet omgående, de övriga väntas få behov inom de närmaste tio åren, exempelvis på grund av att anhöriga upphör att vårda dem.
-Det är en situation att ta på allvar och föra en dialog kring, säger vikarierande socialkurator Liselotte Lund, på Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS.
Hon är den som har genomfört kartläggningen och hon hoppas att siffrorna ska bidra till att underlätta för de berörda personerna.
-Det här är en grupp personer som väldigt sällan själva för sin egen talan, därför är det viktigt att de olika myndigheterna tar ansvar, säger hon.
Personer som redan har boendestöd på rätt nivå ingår inte i siffrorna.
30 har mildare behov...
Det är kommunernas ansvar att se till att personer med psykiska funktionshinder har en passande boendelösning. Lösningen bör tas fram med utgångspunkt att klienten ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.
Majoriteten av personerna i rapporten behöver assistans i hemmet, från någon gång i veckan till dagligen. Totalt 30 personer. Den lösningen kan se olika ut beroende på individens situation.
-För en del räcker hemtjänstbesök bra. Men andra behöver en stödperson eller en personlig assistent, det beror på om man klarar av att ha rotation bland de personer som uppsöker ens hem. Personer med tillitsproblem behöver till exempel en långsiktig kontakt, säger Liselotte Lund.
... och 20 har omfattande
Åtta personer behöver ett omfattande boendestöd både dag- och kvällstid. Antingen i hemmet eller i form av ett stödboende. I den kategorin är det i huvudsak landsbygdskommunerna som är representerade.
Det mest oroväckande i rapporten är att elva personer med ett stort stödbehov saknar lämpligt boende. Det handlar om sju personer i behov av bostad på ett stödboende med bemanning dygnet runt. Ytterligare fyra personer behöver plats på boende med hög vårdnivå där sjukvårdsinstatser görs på boendet och personerna har egna rum vars avgifter betalas av kommunen.
Därtill väntas behov av boendestöd dygnet runt uppstå för fyra personer ytterligare inom tio år.
-Det är upp till kommunerna vilka lösningar som erbjuds. Från psykiatrins sida skulle vi se det som positivt om landskapet kunde ordna någon form av gemensamt stödboende som är tillgängligt för samtliga kommuner, säger Liselotte Lund.
Gemensam diskussion
ÅHS förvaltningschef Tom Axberg säger att man nu kommer att bjuda in landskapsregeringen och kommunförbundet för en diskussion om hur man ska följa upp resultatet i undersökningen.
Liselotte Lund skulle gärna se att regelbundna uppföljningar av kartläggningen görs.
-Vi har minskat mörkertalet i rapporten, men jag utgår ifrån att mörkertalet fortfarande är stort, särskilt när det kommer till den kategori som är i behov av stöd i hemmet någon eller flera gånger i veckan, säger hon.
Tone Nordling