Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj säger att legionellautbrottet på ÅHS är allvarligt.
– Men jag känner mig helt säker på att ÅHS har följt alla föreskrifter och rutiner. Nu är det viktiga att ta reda på hur det kunde ske och förebygga så det inte händer igen.
I fredags kallade ÅHS på kort varsel till en presskonferens där man informerade att legionellabakterier har hittats i vattnet på en av ÅHS medicinavdelningar, vilket Ålandstidningen rapporterat om.
Inga människor har hittills smittats. Patienterna som vårdats på den aktuella avdelningen de senaste två veckorna är färre än tio.
– Men man ska iaktta försiktighet i hela den utsatta modulen. Om man har symptom och har försvagat immunförsvar och har vårdats inom 10-14 dagar, så får man gärna ta kontakt med ÅHS, sade Per-Anton Westerberg, förvaltningsöverläkare och vikarierande chefsöverläkare i fredags.
Viktigt förebygga
Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj (S) säger att han får närmare information om det skedda på måndagen.
– Det är viktigt att få reda på hur det har kunnat hända och hur man kan förebygga det i framtiden. Men visst är det allvarligt med den här typen av utbrott där patienter och verksamhet kan komma till skada.
Han säger att han ändå är säker på att alla säkerhetsrutiner och föreskrifter har följts till punkt och pricka.
– Hittills vet man inte om några personer som skulle ha några symptom som tyder på legionella. Men det är mycket viktigt att ÅHS går ut med information för att lugna och för att personer som vistats på avdelningen ska vara extra uppmärksamma på symptom.
Är det här bekymmersamt för ÅHS i längden?
– Ja, vi känner till att det finns riskkonstruktioner inom ÅHS som måste förnyas. Men innan vi kommer i gång med större byggnationer måste vi få en strategi på plats om vilken hälsovård vi ska bedriva. Den är på kommande och ska sträcka sig fram till år 2040 och handla om vilken vård vi ska bedriva på Åland och vilken vård som ska skötas utanför Åland.
– När den strategin finns på plats ska ÅHS fastighetsbestånd anpassas enligt det och det blir säkert både ombyggnationer och nybyggnationer.
Strategin ska vara klar inom den här mandatperioden.
– En sådan strategi kräver politisk förankring och jag skulle önska att det bildades en parlamentarisk referensgrupp kring den då den ska sträcka sig långt in i framtiden.