Ålandstidningen har tidigare berättat om beslutet som Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) fattade i slutet av maj. Beslutet innebär att en av organisationens tjänster ombildas från miljöskyddsinspektör till miljösektionschef från och med den 1 juli.
Samtidigt avslöjade Ålandstidningen att beslutet inte tagits emot väl av personalen då man ansåg att ombildningen har negativa konsekvenser för personalen och att det saknas underlag och utredningar för beslutet.
15 anställda vid myndigheten skrev därför under ett besvär mot beslutet som skickades till Ålands förvaltningsdomstol (ÅFD).
Nu har ÅMHM:s styrelse gett ett utlåtande till ÅFD med anledning av besväret från personalen.
I utlåtandet skriver man att beslutet om att ombilda en miljöskyddsinspektörstjänst till en tjänst som miljösektionschef är en del i det långsiktiga arbetet med att utveckla myndigheten. Att det i tre separata utredningar konstaterats att den interna styrningen bör förbättras.
Ingen besvärsrätt
Styrelsen konstaterar vidare att det saknas besvärsrätt i ärendet. Eftersom tjänsteregleringar regleras i tjänstemannalagen för landskapet Åland och inte i ÅMHM-lagen får inte ändring sökas genom besvär i fråga om ombildning av tjänst, menar styrelsen.
Ändå väljer styrelsen, av vad man kallar ett led i att upprätthålla en god förvaltning, att bemöta de frågor som tagits upp i besvärsskriften från personalen.
Personalen har i sitt besvär till ÅFD hävdat att beslutet strider mot den nu gällande ÅMHM-lagen eftersom den reglerar myndighetens interna organisation och att styrelsen har rätt att inrätta och indra tjänster, men inte ombilda dem.
Styrelsen konstaterar att man precis som andra myndigheter med samma befogenheter gällande tjänsteregleringar har rätt att ombilda en tjänst även om ombildning inte specifikt nämns i ÅMHM-lagen. I tjänstemannalagens fjärde paragraf fastslås att ”med ombildning av tjänst avses att en tjänst indras och en ny tjänst inrättas i dess ställe. Den nya tjänsten kan skilja sig väsentligt från den som indras”.
Styrelsen skriver att ombildning är ett annat ord för att indra och inrätta en tjänst – och att ombildningen administrativt är smidigare eftersom myndigheten i stället för att fatta två separata beslut kan uppnå samma resultat genom att fatta ett beslut.
Rätt att organisera
Om organisationens struktur skriver styrelsen att det klart och tydligt i tjänstemannalagen framgår att ÅMHM har rätt att organisera arbetet inom myndigheten eftersom man själv handhar de uppgifter som rör myndighetens personal.
Att beslutet skulle saknat underlag håller man inte heller med om. Enligt bestämmelser har styrelsen både beaktat kostnadseffekten i sin budget och lämnat in en behovsutredning till den allmänna förvaltningen. Man konstaterar att anslag för tjänsten har beviljats i budgeten och att tjänstebenämning, organisatorisk placering, tjänsteuppgifter, behörighetskrav, arbetstid och avlöningsgrund framgår i en behovsutredning som är godkänd av landskapsregeringen.
Kevin Eriksson