I landskapsbudgeten för 2019 finns medel upptagna för en utvärdering av Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, Ams. Just nu funderar Linnea Johansson på hur utvärderingen ska se ut och vilket uppdrag utredaren ska få.
– Det jag har gjort är att prata med ledningsgruppen och personalen vid Ams för att vrida och vända på hur vi ska lägga upp uppdraget och skissar på hur det ska formuleras, säger hon.
Såväl Linnea Johansson som näringsminister Camilla Gunell (S) tycker att Ams i grunden gör ett bra jobb, men att det finns områden som kan bli bättre. I den verksamhetsplan för arbetsmarknadspolitiken som landskapsregeringen (LR) antog den 5 februari framkommer att det i huvudsak är två områden som oroar.
”Historiskt hög nivå”
I planen konstaterar LR att: ”Sedan år 2014 har antalet legat mer eller mindre stilla på en historiskt hög nivå. Under år 2018 har Ams inte lyckats med målsättningen att minska antalet långtidsarbetslösa i kategorin 6 månader + (i genomsnitt 161 långtidsarbetslösa 2017 och 176 2018). Den kraftiga ökningen av antalet långtidsarbetslösa och tendensen att antalet blir kvar på en hög nivå även om arbetslösheten generellt minskar ger anledning till särskild uppmärksamhet och behovet av insatser för att förbättra situationen har hög prioritet.”
LR konstaterar också att Ams behöver ha ett tydligare fokus på matchningen av arbetslösa gentemot näringslivet, och att myndigheten behöver ”utveckla och prioritera kontakterna till näringslivet”.
Finns det ett missnöje hos LR över hur Ams skött dessa områden?
– Nja, det vill jag inte säga. Men långtidsarbetslöshetsfrågor är inte så enkla att lösa. Det är väldigt viktigt att myndighetssamverkan fungerar. Och vi vill att Ams ska vara med och hitta nya metoder, säger Camilla Gunell.
Rekrytering viktigare
Näringsministern pekar till exempel på uppgiften att rekrytera arbetskraft till näringslivet.
– Rekryteringsbiten, det vi kallar för Åland living, blir allt viktigare. Men just nu är det bara en person som jobbar med det. Utvärderingen handlar om att titta på hela spektret, och höra med näringslivet hur de uppfattar myndigheten.
I Sverige har svarta rubriker konstaterat att den statsbudget som antogs av riksdagen i december innebär en stor nedskärning av svenska Ams. Där förs också samtal om att privatisera arbetsförmedlingen.
– Det är inte aktuellt för oss att privatisera hela eller delar av arbetsförmedlingen, det är inte tanken. Tittar man på vår myndighet så har den ett mycket bredare uppdrag än endast arbetsförmedling. Det handlar om studieservice, ersättningar, information och vägledning. Men det är klart att vi vill titta på hur väl delarna fungerar, säger Linnea Johansson.
Inga interna problem
Arbetsförmedlingen hade för ett antal år sedan organisatoriska problem internt, men varken Camilla Gunell eller Linnea Johansson menar att så är fallet nu, eller att det är orsaken till utvärderingen.
– Jag har inte kunskap om att det skulle finnas något missnöje, säger Camilla Gunell.
– Det här är en framtidssak. Det är bra att se över verksamheten med jämna mellanrum för att göra det bättre. Det kan komma förslag om organisatoriska ändringar i utredningen, men det är inte beställningen, säger Linnea Johansson.
Utvärderingen ska ske under året. Ännu är det inte klart om den kommer att upphandlas externt, eller skötas av Åsub som tidigare gjort liknande utredningar av delar av landskapets myndigheter.
Jonas Bladh