Institutet för hälsa och välfärd, THL, släppte nyligen resultaten av den senaste undersökningen ”Hälsa i skolan” som baseras på enkäter som besvarats av skolelever i årskurs 4–5 och 8–9 i grundskolan samt första och andra årets studerande vid gymnasier och yrkesläroanstalter. Undersökningen genomförs vartannat år.
Generellt konstaterar man att en stor del av barnen och de unga svarat att de mår bra, är nöjda med sina liv och har bra vardagsrytm. ”Men en del av välbefinnandet belastas av många olika faktorer, exempelvis sjukdom, ångest, mobbning eller social fobi, som kan ha många bakomliggande faktorer. För att förbättra situationen krävs åtgärder av skolan och elevhälsotjänsterna”, skriver THL i ett pressmeddelande.
Man noterar att orken i skolan stärks av vardagsrutiner som motion, näring och sömn, samt upplevelsen av att det inte förekommer mobbning i skolan och att man känner sig trygg där. ”En verksamhetskultur som stärker välbefinnandet i skolan uppstår inte av sig själv. Den förutsätter tydlig praxis för hur man stöder barn eller unga i svåra situationer, och det förutsätter att man lyssnar på eleven genom att genuint möta honom eller henne”, säger Jenni Helenius som är utvecklingschef för enkäten.
Överraskad av resultat
Andelen som upplever sitt hälsotillstånd som medelmåttigt eller dåligt har ökat i enkäten sedan 2015, särskilt bland flickor. I enkäten framkommer också att sjukfrånvaron ökat betydligt, till viss del förklaras det av att man efter pandemin stannar hemma även vid lindriga symtom på luftvägsinfektioner.
För första gången ingick en fråga i enkäten om smärta i kroppen. Sedan 1990-talet visar undersökningar att det ökat, och nu när THL ställde frågan framkom att många elever upplever att de har ont i flera delar av kroppen vilket påverkar skolarbetet.
13 procent av flickorna och 6 procent av pojkarna i årskurs 8 och 9 upplevde smärta på flera ställen nästan dagligen. I årskurs 4 och 5 upplevde 6 procent av flickorna och 4 procent av pojkarna smärta på flera ställen nästan dagligen, skriver THL och noterar att vanligast var det med värk i huvud, nacke, axlar och ben.
”Jag är överraskad och oroad”, säger avdelningsöverläkare Minna Ståhl i pressmeddelandet och fortsätter: ”Tidigare undersökningar har visat att smärta på flera ställen i ungdomen varslar om att man i vuxen ålder kommer att ha kronisk smärta, affektiva problem, svag funktionsförmåga och många hälso- och sjukvårdstjänster. Det är viktigt att identifiera barn eller unga som har värk som stör skolgången och i tid hänvisa dem till service”.
Upplever trakasserier
Annat som noteras bland samtliga svarande är att ångesten inte minskat sedan förra enkäten, i våras upplevde cirka en tredjedel av flickorna från högstadiet och uppåt måttlig eller svår ångest. För pojkar var andelen lägre än tio procent.
Annat som lyfts är att 45 procent av flickorna i årskurs 8 och 9 upplevt störande sexuella trakasserier och förslag, siffran för pojkarna var 12 procent. Upplevelser av fysiska hot var vanligast bland pojkar i årskurs 8 och 9, 21 procent.
Totalt svarade 260.000 elever och studerande i Finland på enkäten under våren.