I vintras uppdagades att en anställd inom Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) läst flertalet patientjournaler hen inte varit behörig att titta i. Personen polisanmäldes av sin arbetsgivare, och skulle också ha blivit uppsagd, men hann säga upp sig själv först.
I september kunde Ålandstidningen avslöja att ytterligare två personer polisanmälts misstänkta för personregisterbrott efter att olovligen ha läst patientjournaler. Dock inte i samma omfattning som i det första fallet.
Nu har ytterligare en anställd blivit anmäld till polisen misstänkt för personregisterbrott. Anmälan gjordes förra veckan.
Fått anmärkningar
I samtliga tre fall som utretts under hösten har de anställda haft någon form av privat/arbetsrelation till patienterna. Sammanlagt handlar det om färre än tio personer som drabbats.
– Vi är väldigt tydliga med att det här inte är acceptabelt, men det är polisens sak att bedöma vidare konsekvenser, säger vårdchef Sirpa Mankinen.
Två anställda har också fått varsin skriftlig anmärkning av ÅHS. Den tredje jobbade inte längre kvar inom ÅHS då intrånget uppdagades.
De aktuella intrången gjordes innan problemet med olaga journalintrång uppmärksammades i media under vårvintern.
– Det här är något som har varit, men det är inte försvarbart på något sätt. Det är verkligen beklagligt. Nu har vi lyft frågan, och vidtar åtgärder för att det ska bli ännu säkrare, säger Sirpa Mankinen och nämner bland annat skärpta kontroller som exempel.
Läste kollegas journal
Ålandstidningen har talat med en av de drabbade. Hon jobbar själv inom ÅHS och begärde ut sin journal – utan några som helst misstankar – efter tidningsskriverierna om det första fallet. Det visade sig att två tidigare kollegor på samma avdelning hade läst hennes journal.
Ärendet utreddes och ligger nu hos polisen. Personen tycker att ÅHS hanterat fallet mycket bra.
– Jag blev jättebra bemött och de poängterade att jag i det här fallet var patient och inte anställd, och att jag har mina rättigheter, säger hon.
Polisutredning dröjer
De fyra ärendena ligger nu hos polisen i väntan på utredning. Enligt förundersökningsledare Olof Lindqvist har man ett bra underlag från ÅHS egna utredningar i fallen, och han hoppas man kan ta tag i ärendena i vinter.
Det första, och mest omfattande, ärendet ligger också hos social- och hälsovårdens tillstånds- och tillsynsmyndighet Valvira. Myndigheten ska ta ställning till om journalintrången påverkar den misstänkta personens yrkesrättigheter.
Sandra Widing