Förbättrad dialog med de lokala medierna. Det är en av punkterna i landskapsregeringens (LR) åtgärdsprogram för demokratistrategin. Just den formuleringen och beskrivningen av vad den innebär i praktiken – bland annat ”förbättra medias möjligheter till korrekt rapportering” – har rört upp känslorna på Ålandstidningens debattsidor.
Väljer man att tolka skrivningen välvilligt kan man tänka att LR vill verka för öppenhet och transparens och att man vill underlätta journalisternas arbete. Man kan också tänka att det är positivt att politikerna vill ha en bra relation till medierna.
Men tittar man på det mer kritiskt kan man tolka det som att de styrande vill kontrollera narrativet så att den politik och de idéer som de framför beskrivs precis så positivt som politikerna själva tycker att idéerna är. Man kan tänka sig att de styrande genom ett så kallat gott samarbete hoppas kunna linda journalisterna runt lillfingret och lotsa oss precis dit de vill.
Så, hur tänkte LR? Om vi väljer att tro att de flesta människor ändå vill göra ett bra jobb, så får vi anta att tanken var god. Politiker och tjänstemän tycker att de gör medierna en tjänst när de bjuder in till träffar för att sammanfatta och berätta om komplexa ämnen. Bara för att ge lite mer kött på benen.
Och sanningen att säga har de pressträffar som hittills arrangerats varit på mediernas villkor. Kalla fakta har förvisso presenterats av landskapsregeringens sakkunniga tjänstemän och politiker på plats, men sedan har de närvarande journalisternas frågor styrt samtalet. Väldigt odramatiskt och – faktiskt – matnyttigt.
Men visst är det samtidigt problematiskt. I alla fall på ett teoretiskt plan. Det är aldrig politikerna, eller det offentliga, som ska sätta mediernas agenda. Det ligger måhända i politikernas intresse att ha en ”förbättrad dialog” med medierna, men bättre för vem? Journalister och politiker ska inte samarbeta. Definitivt inte. Vi har (ofta) helt olika intressen. Medierna ska granska politikerna, och det ska inte vara mysigt eller bekvämt.
En insändarskribent stapplar speciellt på skrivningen ”förbättra medias möjligheter till en korrekt rapportering”. Formuleringen kan klart ifrågasättas – vem beslutar om vad som är korrekt? – och den är väldigt olycklig. Vill politikerna, om än indirekt, styra? Tyvärr har LR med sina formuleringar i denna regeringshandling öppnat för tvivel. Det i sig är klumpigt.
Men som i så många andra frågor måste man kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det görs dagligen påverkansförsök av olika slag gentemot medier och journalister. Vår uppgift är att förhålla oss kritiska till den information vi tar del av, vare sig det handlar om sådan vi söker upp själva, eller information som delges oss. Det spelar ingen roll om avsändaren är en makthavare eller en privatperson.
Vårt arbete är att nyhetsvärdera och fatta publicistiska beslut. Vi väljer vad vi vill rapportera om, ifrågasätta och granska. I det kan våra läsare känna sig trygga.
Sandra Widing
tel: 26697