Sommaren 2021 försågs två havsörnsungar på Föglö med GPS-sändare. Det som ett led i landskapsregeringens arbete för att förbättra kunskapen om hur samspelet mellan örn och ejder ser ut. I det här projektet är det särskilt intressant att se på hur unga havsörnar rör sig innan de slår sig ner för att häcka.
– Vi vill få lite bättre koll på de åländska havsörnarna och se hur de rör sig över året, och särskilt under sjöfåglarnas häckningstid på våren, säger landskapets jaktförvaltare Robin Juslin.
Återvände samma dag
På Naturhistoriska centralmuseets hemsida kan den som vill följa med via en karta som uppdateras en gång i veckan. Kartan visar att båda örnarna lämnade sina respektive boholmar under sommaren 2021, men att honan höll sig kvar i området ända fram till november. Deras första respektive längre flygturer gick till Kökar och båda tog sedan sikte på Sverige under hösten.
– Just att båda övervintrat på den svenska sidan och förflyttningen mot sydväst är ganska typiska.
I april 2022 var örnarna tillbaka på Åland.
– När de återvände på vårvintern kom de faktiskt tillbaka till Åland samma dag, fast de tidigare vistats i helt olika områden i Sverige. Det var ganska fascinerande, säger Robin Juslin.
Får räkna med
Honan fortsatte sedan vidare norrut och dit tog sig också hanen efter en avstickare till Helsingfors. Projektet drabbades dock av ett bakslag när honan i slutet av april förra året kolliderade med en kraftledning i Pörtom och avled.
– Sändaren räknade ut att någonting hänt och vi fick ett meddelande om det. Det var ju typiskt, men det är sådant man får räkna med. Det är en viss dödlighet särskilt bland de unga individerna.
Samtidigt innebar förstås frånfället ett bakslag för projektet.
– Vi får in hälften så mycket data nu. Ju färre individer vi har märkta, desto mer slumpmässig blir datainsamlingen.
Den döda örnen undersöktes och det visade sig att rovfågeln vid tidpunkten för döden hade ett dåligt näringstillstånd, men den hade varken drabbats av fågelinfluensa eller några höga blyhalter i lever och njure. GPS:n togs omhand och avsikten är att i sommar sätta den på en ny bounge.
Mognar sent
Den ursprungliga tanken var att rikta in sig på yngre örnar som man vet brukar vistas på Åland om våren, men det skulle kräva att man lyckas fånga dem med fälla – vilket visat sig vara svårt.
Därför sattes sändarna på boungar i stället.
– Vi vet från tidigare erfarenhet att så här unga havsörnar rör sig över stora områden under den tid de är fria att göra vad de vill. Det är inte sagt att vi lyckas få sådana individer som rör sig på Åland under våren – och det är just de som är särskilt intressanta att följa innan de börjar häcka.
Havsörnen blir i dag könsmogen allt senare. På grund av den täta stammen brukar de ofta börja häcka först vid sju-åtta års ålder medan fem år var mer normalt förr, säger Robin Juslin.
Han ser det som sannolikt att Ålandsfödda örnar återvänder hit när det blir dags för häckning. Så var till exempel fallet med den örn som tidigare försågs med GPS, och som vistades nere i Gdansk i Polen flera år innan den återvände till Åland.
De två örnar som hittills deltagit i projektet har visserligen återvänt till Åland men bara under korta tidsperioder – och inte just under den tid som ejdern har ungar.
Solceller
Sändarna ska, åtminstone teoretiskt, kunna samla in data under flera år, de laddas nämligen med ett solcellsbatteri. Förhoppningen är att det insamlade materialet i framtiden ska kunna användas vetenskapligt, kanske av forskare utifrån, eller i informativt syfte.
– Den örn som fortfarande är kvar verkar vara en regelbunden besökare så det blir intressant att se om den kommer tillbaka i vår och upprätthåller sig här en längre tid, säger Robin Juslin.
Hanen upprätthåller sig för närvarande i ett område strax öster om Uppsala – ungefär på samma plats som den övervintrade sin första vinter. Via hemsidan https://www.luomus.fi/sv/alands-havsornar-2021 kan den som vill följa örnens rörelsemönster.