Sjöfacken undrar om trafiksituationen efter att avtalen med EW Finland och Nordic Jetline sades upp och trafiken direktupphandlades med Ansgar Ab är fråga om en överlåtelse av rörelse, enligt lagen om sjöarbetsavtal.
”Ifall arbetsgivaren anser, att det inte skulle vara frågan om en överlåtelse av rörelse, tvingas sjöfacken eventuellt till rättsliga åtgärder i ärendet”, skriver de och fortsätter: ”ifall det inte vore frågan om en överlåtelse av rörelse, skulle inte sjöfacken vara bundna av arbetsfred”.
LR inte part
Landskapsregeringen (LR) konstaterar i sitt svar att man inte är en part i denna fråga, utan att Ansgar behöver svara på den som arbetsgivare. Vidare skriver man att den nya entreprenören har haft en mycket svår uppgift att klargöra vilka sjömän som var anställda, på grund av avtalsvidriga, olagliga och felaktiga arbetsavtal. LR konstaterar att 87 sjömän trots det anmärkningsvärda läget fick lön utbetald av Ansgar den 15 juli.
Före den skriftliga frågan har sjöfacken och LR efter uppsägningen av avtalen haft två möten för att lösa de frågor som uppstått.
– Vi har svarat på frågorna som de ställer att vi inte egentligen är en part i det hela, för vi har bara utannonserat en driftsentreprenad, säger infrastrukturavdelningens chef Fredrik Pettersson.
Han menar att LR inte hade något annat val än lösningen som valdes, då allt behövde gå snabbt efter uppsägningen. Han kan inte säga vad sjöfacken menar att är ett problem.
– Det jag vet är att landskapet inte är en part i deras frågeställning och det svarade vi också, att i tillämplig del måste de ringa till Ansgar helt enkelt och ställa frågan till den som har mandat att svara, säger han.
– Vi har informerat mycket noggrant till alla fackförbund och sedan tycker vi att vi har kommit i mål med det. De förstår nog vår sits tror jag.
Svarat två gånger
– Vad gäller frågan om det är en överlåtelse har vi vid två möten informerat förbunden att vi anser att kännetecknen för överlåtelse uppfylls avseende de anställda som varit anställda vid de överlåtande bolagen EW Finland och Nordic Jetline, säger Tomas Lindqvist, vd för Ansgar Ab.
– Vad vi gör nu för tillfället är att fortsätta samla upp de anställda i en fullständig oreda som vi fick ta över. Det här tar tid och samtidigt ska vi se till att trafiken fungerar.
Enligt Tomas Lindqvist har Ansgar tillsammans med ägaren Finlands skärgårdsrederi ikraftvarande och giltiga kollektivavtal med alla fackförbunden.
– Vi har uttryckt vår rekommendation och önskan att samtliga övergår under vårt kollektivavtal. På så vis får vi ordning och reda för alla inblandade och kan fortsätta på en frisk grund.
– Vi konstaterar att ett flertal arbetsavtal är olagliga, och det finns också flera som inte ens har haft ett arbetsavtal. Vi kan inte åläggas ett sådant ansvar att bara så där överta olagligheter och även fortsätta olagligheterna, då begår även vi fel.
Ansgar har föreslagit att parterna utser varsin representant, som i samråd diskuterar enskildas frågeställningar, säger han.
Ålandstidningen har sökt representanter för Finlands Skeppsbefälsförbund, Finlands Maskinbefälsförbund och Finlands Sjömansunion.