Antalet aborter per 1.000 kvinnor på Åland uppgår till 13,5 för år 2021. Det framgår i den nya statistiken från Institutet för hälsa och välfärd (THL). Siffran är en ökning jämfört med 2020 års 10,6.
Åland sticker ut i statistiken jämfört med övriga Finland, vilket inte är något nytt.
– Det har alltid varit så, och vi är inte helt säkra på varför. Men det som verkar vara den huvudsakliga anledningen är närheten till den svenska kulturen, och i Sverige är siffrorna mycket högre än i Finland. Vår teori är att närheten och den kulturella kopplingen till Sverige är en förklaring, säger Anna Heino, specialist på THL.
Inga enskilda lösningar
Att siffrorna i Finland i stort pekar på en minskning av antalet utförda aborter har flera förklaringar, enligt Anna Heino.
– Det är en kombination. Bättre utbildning, gratis preventivmedel i många distrikt, dagen efter-piller. Kanske är det också lättare att få information via internet i dag, säger hon.
Ålands siffra för 2021 är en ökning jämfört med 2020. Däremot har många av åren dessförinnan varit närmare 2021 års siffra snarare än 2020. Enligt Anna Heino finns en rad potentiella åtgärder.
– Det finns många saker att göra, det handlar inte bara om en enkel lösning. Gratis preventivmedel till unga är en sak, att säkerställa en plan för preventivmedel för personer som gjort abort eller fött barn en annan. Även att valet av preventivmedel är realistiskt och diskuteras med personen, säger hon.
Skriftlig fråga
I den åländska politiken finns frågan nu på bordet i allra högsta grad efter att Pernilla Söderlund (Lib) ställt en skriftlig fråga till landskapsregeringen om huruvida man: ”ser behov av ytterligare åtgärder för att minska antalet oönskade graviditeter”.
– Orsaken till min skriftliga fråga har inte med några inskränkningar av rättigheter att göra. Det handlar mer om att lyfta frågan, att nu behöver vi verkligen göra någonting, säger Pernilla Söderlund.
Hon lyfter saker som ökad psykisk ohälsa hos ungdomar, kostnader för preventivmedel, personalbrist och bristande öppettider på preventivmedelsrådgivningen.
– Abortlagar och allting i all ära, men vi måste ju också förebygga det här problemet, säger hon.
Ställt frågan till ÅHS
Frågan ska besvaras av social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ). Först och främst menar hon att det är svårt att säga vad ökningen beror på.
– Det är jättesvårt. Det kan jag inte uttala mig om, säger hon.
En skriftlig fråga ställs alltid till landskapsregeringen och riktas inte till enskilda politiker, men Annette Holmberg-Jansson berättar att det trots allt är hon som kommer att besvara frågan.
– Därför har jag begärt underlag från ÅHS för att bli insatt i var frågan ligger just nu. Jag vet att det här är en fråga som diskuteras hela tiden inom ÅHS, så jag väntar egentligen på att se hur de resonerar kring frågan.
Hon fortsätter:
– Det här är för mycket av en operativ fråga för att jag ska kunna gå in och svara på den. Därför väntar jag på underlag.
Annette Holmberg-Jansson säger att frågan förmodligen kommer att besvaras när lagtinget börjar igen, i månadsskiftet augusti-september.
Ålandstidningen har sökt företrädare från ÅHS för en kommentar utan att lyckas.