När vice talman Katrin Sjögren (Lib) presenterade talmanskonferensens omtvistade lagförslag till ändringar av regelverken gällande arbetsformerna samt ledamöterna i lagtinget och landskapsregeringen, sade hon att det finns en önskan om att fortsätta arbetet genom en permanent arbetsgrupp som diskuterar övergripande utvecklingsfrågor för lagtinget.
– Det framkom hela tiden nya frågeställningar som behöver ses över.
Hon sade att det aktuella förslaget innehåller en myckenhet diverse.
– Det är två frågor som vi delvis varit oeniga om, men efter ett visst krambamboli har vi nu enats, sade hon.
Talmanskonferensen kunde konstatera att ministrarnas arvoden saknar stöd i lagen och att det behöver åtgärdas. Den omtalade koefficienten som skulle användas i förhållande till lagtingsledamöternas arvode har funnits tidigare.
– Koefficienten har funnits sedan 70-talet och är ingenting som arbetsgruppen drog ur hatten. Men vi diskuterade ihop oss och kom fram till att arvodet får avgöras på samma vis som för lagtingsledamöterna, med en extern arvodeskommission. Vi är överens om att vi accepterar vad kommissionen kommer fram till.
Angående ersättarsystemet, där det ursprungliga förslaget var att frångå ersättarsystemet för ministrarna i lagtinget, blev kompromissen att man gör större utredningar kring det.
Mika Nordberg (MSÅ) ville veta när de nya ministerarvodena ska träda i kraft.
Katrin Sjögren menade att det är svårt att säga eftersom arvodeskommissionen är en fristående grupp med egen beslutsrätt.
Ersättare
Lantrådet Veronica Thörnroos (C) frågade varför man inte hört lantrådsämbetet i ärendet om ersättare.
– Då menar jag förvaltningschefen och lagberedningschefen som är centrala personer. Varför har ni valt att exkludera lantrådsämbetet?, sade hon.
– Hela det här dokumentet berör politiken, det är lagtingsarbetet och ministrarna. Bland arbetsgruppens medlemmar fanns sammanlagd lantrådserfarenhet på 16 år. Vi har hållit på tre år med det och det har funnits tid att förankra politiskt. Jag blev lite förvånad att det var så dåligt förankrat i majoriteten, sade Katrin Sjögren.
Stephan Toivonen (ÅLD) menade att ersättarsystemet i lagtinget borgar för en fullödig debatt.
– Utan ersättare skulle vi ha ett lagting med 25 ledamöter. Vi märkte hur debatten försämrades under pandemin när vi tvingades begränsa närvaron. Med 30 har vi en fullödig debatt.
Han påminde också om att när antalet lagtingsledamöter slogs fast hade Åland 20.000 invånare.
Pensioner
Katrin Sjögren sade att en stor fråga i lagförslaget är samordningen av pensionerna för lagtingsledamöterna. Målet var att göra systemet rättvist, att alla ledamöter har samma system.
Förslaget innebär att man inte kan lyfta pension före pensionsåldern 65 år. Före pensionsåldern får man ett anpassningsbidrag när man lämnar lagtinget. Bidraget är beroende av hur länge man suttit i lagtinget.
Antalet ministrar
Roger Nordlund (C), som varit med och tagit fram förslaget, menade att antalet ministrar behöver fastställas för att en så liten förvaltning som Åland har ska ha en långsiktighet.
– Och antalet är inte viktigt utan hur väl man fungerar tillsammans.
Wille Valve (MSÅ) höll inte med om begränsningen av antalet ministrar i regeringen.
– I Sverige har man ingen begränsning, men antalet ska motiveras. Personligen tycker jag det är lite udda att binda självstyrelsens händer.
Alfons Röblom (HI) var också kritisk.
– Varför är det viktigt att detaljreglera? Lantrådet sitter på parlamentets förtroende, och jag tror att lagtinget skulle reagera om det föreslogs för många ministrar, sade han.
Roger Nordlund menade att det finns ett signalvärde i att försöka vara effektiva. Han menade också att man måste göra skillnad på politik och förvaltning.
– Det finns erfarenhet av ministrar som vill gå ner med fingrarna och gräva i förvaltningen och tjänstemän som vill skjuta svåra frågor till ministrar. Det behöver finnas ett förutsägbart system.
Alfons Röblom sade att det finns missförstånd, även i lagtinget, om vad en minister gör.
– Man tror att ministern sitter och rullar tummarna och väntar på att en tjänsteman kommer och vill ha en underskrift. Men det är ett hårt arbete.
Han menade att det också är viktigt att politik och förvaltning skiljs åt.
– Det är en fråga om rättssäkerhet.
Näringsutskott
Jan Salmén (C) efterlyste åtgärder för finans- och näringsutskottet.
– Det är ganska klart att utskottet är överbelastat och näringsverksamheten underprioriterat. För mig är det självklart med ett skilt näringsutskott, varför har ni inte ändrat på det? Det har inte förts så mycket näringspolitik i lagtinget, bara på näringsavdelningen och lagtinget har blivit vid sidan om. För min del är det nödvändigt att ha ett näringsutskott till nästa mandatperiod, sade han.
Katrin Sjögren sade att man inte tittat på utskottens arbete och sammansättning i det här förslaget
– Men arbetet är inte färdigt.
Förslaget ska behandlas av lag- och kulturutskottet.