Yvonne Sundbom-Korpi är boende på Bergö sedan 39 år och hon är också aktiv inom kommunpolitiken i Lemland. Hon har i flera år engagerat sig i att vägen ska byggas om så att en gc-bana förverkligas.
– Jag går ofta längs med vägen här och den är ju smal. Jag har engagerat mig i vägen i tjugo års tid så om nu ytterligare ett steg har tagits är jag jätteglad.
Hon säger att många kör väldigt fort på vägen. Hastighetsbegränsningen är 70, men det är det inte så många som håller. Det blir ofta trångt på vägen då bilar kommer från båda hållen och både cyklister och bilister ska samsas om det smala utrymmet.
– Jag själv har inte varit med om någon nära ögat-situation, men jag vet andra som har varit det. Det händer lite nu och då.
Majoritet för
Yvonne Sundbom-Korpi tror att majoriteten av dem som bor i området är för en förnyelse av vägen.
– Det tror jag. Det kommer i och för sig att drabba vissa markägare, men de flesta vill nog ha en bredare och säkrare väg.
Hon pekar på att det också är en väg som används av många turister.
– Här finns flera kaféer och många cyklister vill cykla till dem. Dessutom byggs här hela tiden nya hus. Så det är väldigt nödvändigt.
Klart 2030
2030 ska den nya Järsövägen stå klar om allt går enligt planerna och projektet beräknas kosta 15-22 miljoner euro.
– Det är ett arbete som består av flera skeden och till exempel arbetet med en gc-bana delas upp i flera etapper, säger landskapets vägingenjör Åsa Mattsson.
Landskapsregeringen har beslutat att anta projektdirektiv för Järsövägen vad gäller skedet ”programhandling”. Det är den andra fasen i projektet.
I en förstudie har ett antal åtgärder tagits fram, bland annat ett utbyte av de fyra broarna, anläggandet av en gc-bana – helt eller delvis – samt ett antal ytterligare åtgärder med fokus på trafiksäkerhet. Detta ska enligt förstudien göras tillsammans med skyddsåtgärder för naturmiljö, kulturmiljö och fornlämningar. Effekterna av de här åtgärderna redovisas och en rekommendation för hur det fortsatta arbetet ska se ut ges i denna andra fas.
– Det kommer ännu inte att synas i terrängen i år att det här är på gång. Det är ett arbete som består av flera skeden och till exempel arbetet med en gc-bana delas upp i flera etapper, säger Åsa Mattsson.
Vad görs först, utbyte av broarna eller gc-banan?
– De fyra broarna byggs först.
Hur kommer det att gå till, byggs tillfälliga broar medan de befintliga broarna byts ut?
– Ja, det blir smidigast så.
Det finns många markägare som berörs, hur hanteras markfrågan?
– Vi kommer att ha dialog med dem i form av markägarmöten och samråd, men inte riktigt ännu. Det blir längre fram i processen. Jag tror att det kommer att komma mycket åsikter, men det är det en sådan här process är till för. Sedan bemöter vi dem och försöker ta åsikterna i beaktande om möjligt.
I området finns flera naturreservat och Natura 2000-områden, hur beaktas de?
– Ja, ett nybygge inkräktar på dem. Det blir komplicerat och det visste vi om. I förstudien gjordes mycket inventeringar av flora och fauna och det har också sedan dess gjorts tilläggsinventeringar där vi inte ännu har fått någon slutrapport. Det kan hända att de etapperna blir sist gjorda i hela projektet.