Ett flertal åtgärdsförslag listas i förstudien över bygdeväg 30, Västra Ytternäsvägen/Järsövägen. Bland annat rekommenderas att de fyra broarna ska bytas ut för att uppfylla dagens krav på trafiklaster. Och nya vägräcken bör utformas enligt dagens krav och riktlinjer, för att på bästa sätt förhindra riskfyllda avkörningar.
I förstudien föreslås att en gång- och cykelväg byggs, med start i den norra delen av vägsträckan. Samtliga kollektivtrafikhållplatser föreslås rustas upp och en ny hållplats föreslås byggas vid det nya bostadsområdet Södra Lillängen.
Andra förslag är att sänka hastigheten på Nåtö och att bygga vägbelysning förbi Idskärsvägen och Hälsinggrund. Sänkt hastighet rekommenderas även vid Skobbholm och Granholm, för att öka trafiksäkerheten i korsningarna.
Natura 2000-områden
I förstudien ingår information om bland annat naturmiljö, kulturmiljö, trafikanalys, trafiksäkerhet, konstruktion, dagvatten, buller och geoteknik.
Vilka är de största utmaningarna?
– Det är att vägen går genom Natura 2000-områden, naturreservat och kulturmiljöområden. Vägområdet är smalt på dessa platser. Det finns också bebyggelse nära vägen på några platser längs sträckan, säger Åsa Mattsson.
– I förverkligandeskedet blir det en utmaning med fyllnadsmassor som behövs till vägbankarna.
Går det att säga något om tidsplanen framöver för projektet?
– Jag hoppas att förstudien kan godkännas innan nyår, säger Åsa Mattsson.
Följande skede är programskedet.
– Då bestämmer man hur man ska gå vidare, till exempel på vilken sida gång- och cykelvägen bäst placeras.
Därefter, under systemskedet, ska bland annat vägplanen ställas ut. Det följs av detaljprojektering och upphandling. Det sjätte och sista skedet är entreprenadskedet.
I dåligt skick
De föreslagna åtgärderna behövs, enligt Åsa Mattsson. I förstudien lyfts många problem med den nuvarande vägen, med broarna och med trafiksäkerheten.
De fyra broarna Järsöbron, Skobbholmsbron, Nåtöströmbron och Nåtö-Bergö bro, är i dåligt skick med kort återstående livslängd för broarnas bärande delar, enligt förstudien. Om Nåtöströmsbron nämns till exempel att den har omfattande skador med läckande tätskikt, gravrost på pelare, synlig armering med korrosion, spjälkskador, vittringskador och krackelering på betongen.
Bland trafiksäkerhetsbristerna nämns vägräckenas låga standard samt otillräckliga säkerhetszoner. Det finns fasta hinder nära vägen, så en avkörning bedöms kunna få allvarliga konsekvenser. Annat som nämns är ojämnheter på vägen, där vattensamlingar kan frysa till och ge upphov till ishalka samt att vinterväghållningen kan försvåras av snödrev när is lägger sig.
60–70 cyklister per dag
För gående och cyklister som rör sig längs vägen beskrivs tryggheten och trafiksäkerheten som otillräckliga eftersom det saknas utrymme. Vid cykelräkningar som gjordes på olika platser längs vägen under juli månad uppmättes i genomsnitt 60 cyklister per dag under vardagar och 70 cyklister per dag under helgdagar.
Förstudien har skickats till 16 remissinstanser, bland andra Mariehamns stad och Lemlands kommun. Landskapsregeringen vill veta om det finns förutsättningar eller begränsningar som saknas i förstudien och som är viktiga att känna till för den fortsatta processen.
Intressenter, allmänhet och andra berörda bjuds in i processen i ett senare skede.