Det här valet handlar inte bara om vem som ska representera Åland i EU-parlamentet utan den här gången handlar det om att Åland ska ha en egen representant. Det säger Anton Nilsson, som kandiderar som ålänning på Svenska folkpartiets (SFP) lista i valet till Europaparlamentet den 9 juni. Det är ett samarbete mellan SFP och de åländska partierna Liberalerna, Centern, Moderat samling och Ålands framtid.
I måndags presenterade Anton Nilsson sin kampanjgrupp och valprogrammet. Kampanjledare är Alexandra Gäddnäs tillsammans med Liz Mattsson (C).
– Liz Mattsson var min kampanjchef även förra gången och gjorde ett bra jobb, säger han.
Anton Nilsson inleder med att säga att EU-politiken är komplex och hänvisar till sin mångåriga erfarenhet med arbete inom EU.
– Man behöver vara väl påläst och förberedd för att tas på allvar i parlamentet.
Motlut för SFP
I en opinionsmätning inför EU-valet som Svenska Yle låtit göra och som publicerades den 2 maj ser det ut som att SFP mister sitt enda mandat. Anton Nilsson säger att de åländska rösterna blir avgörande för SFP och att det är viktigt att valdeltagandet blir livligt.
– Jag vill inte ens tänka tanken om vi inte har en svenskspråkig representant i parlamentet.
På frågan om han är besviken över att Hållbart initiativ (HI) och Socialdemokraterna (S) stöder andra kandidater säger han att han gärna hade samarbetat med dem. HI har meddelat att de stöder Maria Ohisalo (Gröna) och S lanserar en egen åländsk kandidat, Jessy Eckerman, på finska SDP:s lista.
– Men HI gör mig lite förvirrad. Det skulle vara främmande för mig att stöda en kandidat som nyligen röstade emot en egen åländsk parlamentsplats, säger Anton Nilsson.
Vad händer om SFP inte får en egen plats?
– Då får vi omgruppera. Men utgångspunkten är ändå att vi ska vinna valet, säger Anton Nilsson.
Av samarbetspartierna har Ålands framtid redan ett eget samarbete med EU-partier genom Europeiska Fria Alliansen (EFA). Även Moderat samling har planer på att ansöka om medlemskap i Europeiska folkpartiet EPP.
– Vi har också haft tankar om mer samarbete med svenska Moderaterna och Samlingspartiet, säger Wille Valve (MSÅ).
Stöd av Nils Torvalds
Anton Nilsson får besök i slutet av maj av sittande EU-parlamentarikern Nils Torvalds (SFP) som valdes med hjälp av åländska röster.
– Jag har gått i Torvalds politikerskola. Han är inte ålänning, men har tagit åländska frågor på allvar. Jag vill vara en representant för alla väljare och också arbeta för sakfrågor som är viktiga i andra regioner.
Anton Nilsson om ...
Extremism
Samarbete med extrema partier på antingen höger- eller vänsterflanken utesluts naturligt eftersom de inte är intresserade av att samarbeta, utan vill skapa oreda.
Ryssland
EU behöver minska beroendet av rysk olja och gas. Det är ett stort misstag att vi gjort oss beroende av det.
Svenska språket
Viktigt med en svenskspråkig representant som också står upp för åländska frågor. Språkliga minoriteter måste höras och beaktas.
EU-beslut
Beslut som inte fungerar över hela EU, som jakten, vargfrågan eller snuset ska kunna avgöras lokalt.
Skattegränsen
Behövs för att skydda EU:s inre marknad. Tullprocesserna måste vara enkla.
Försvar och säkerhet
Krav på enhällighet i utrikes- och säkerhetsfrågor behöver tas bort så att ett enskilt land inte kan stoppa beslut, exempelvis EU:s stöd till Ukraina. EU behöver bygga ett gemensamt försvar.
Trygghet
Ett europeiskt FBI behövs för att arbeta mot brottslighet inom EU. Gemensamma system att hantera naturkatastrofer, som skogsbränder.
Jordbruket och fisket
Småskaligt jordbruk ska vara lönsamt, antibiotikaresistens behöver hanteras på EU-nivå och fritidsfisket ska fortsättningsvis regleras lokalt.
Klimatpolitik
Konkreta åtgärder och satsning på forskning och utveckling för att påskynda omställningen till ett hållbart samhälle. Handeln med utsläppsrätter ska vara ett incitament för att skapa en mer energieffektiv produktion.
Ekonomi
Regler ska följas av alla medlemsstater. Multinationella företag ska inte kunna föra över vinster till skatteparadis. Skatt betalas där vinsten görs.