Förra veckan utexaminerades de första ambulanssjukvårdarna på Åland efter en 20 veckor lång intensivutbildning. Nu väcker utbildningen kritik. Förstavårdaren Ellen Ahlström, med en högre yrkeshögskoleexamen inom ledarskap för nordisk sjukvård, menar nu att den korta utbildningen sänker kraven på ambulanspersonalen, vilket i förlängningen försätter patienter i en risksituation.
– I slutänden är det patienten som lägger liv och hälsa till, säger hon.
Hon är också kritisk till det faktum att personer som helt saknar bakgrund och grundutbildning inom vården på 20 veckor kan bli ambulanssjukvårdare.
Skulle du känna dig trygg att vara kollega med någon med den här utbildningen?
– Det tror jag inte. Det bör finnas ett minimikrav på legitimation och att man har åtminstone en närvårdarutbildning i ryggsäcken.
Hur stort patientansvar anser du att ambulanspersonal med 20 veckors utbildning ska få ta?
– Förhoppningsvis inget alls. Det kan bli stora bekymmer om det händer något allvarligt, vilket det är en ökad risk för med mindre kompetens. Misstag kommer alltid att hända, det slipper vi inte i från, men utan kompetens är det patienterna som sätter sin hälsa på spel.
Enorm press
Ellen Ahlström målar upp ett scenario där ett arbetslag bestående av en högre utbildad specialsjukskötare och en nyutexaminerad med 20 veckors utbildning arbetar tillsammans.
– Tänk dig att vi ska ta hand om en patient som blir så dålig att en läkare måste konsulteras. Då blir det en enorm press på specialsjukskötaren om denna samtidigt måste ta hand om, och instruera, sin kollega.
Du skriver att det känns som ett hån från landskapsregeringen att man godkänner utbildningen, kan du utveckla den tanken?
– Varje år utbildas det en ålänning med yrkestiteln förstavårdare som kräver fyra års studier på yrkeshögskola. Att man då budgeterar och ordnar en 20-veckors utbildning för obehöriga före man tar in yrkesutbildade människor är ett hån.
Enligt din uppfattning finns det alltså redan utbildad ambulanspersonal i tillräcklig utsträckning på Åland?
– Absolut. De senaste tio åren har minst tio stycken tagit examen från Arcada yrkeshögskola.
Men är det inte bra med ytterligare personal?
– Det är såklart bra, men kompetensen räcker inte till. Det resulterar i att det ställs högre krav på oss med kompetens. För att lyckas i det värdefulla teamarbetet måste bägge ha kompetensen, annars riskerar någon, på sikt, bli felbehandlad eller körd till akuten i onödan. Det kan kosta både liv och pengar.