Under de senaste dagarna har solen gassat på rejält och temperaturerna har legat runt 30 grader. För de som jobbar utomhus eller i utrymmen med dålig ventilation kan värmen kännas olidlig att jobba i. Som arbetstagare har man dock vissa rättigheter när man jobbar i sådan värme, vilka finns inskrivna i arbetarskyddslagen. Det säger Henning Karlsson, arbetarskyddsingenjör på Åland.
– Det är ovanligt att det kommer upp till sådana här temperaturer här på Åland, men det är ju klart att det händer. Därför finns det regleringar i arbetarskyddslagen så att arbetet ska kännas tryggt i värmen, säger han.
Man talar om heta arbetsförhållanden då temperaturen övertiger 28 grader. I arbete mellan 28 och 33 grader har man som arbetare rätt till en 10 minuters paus varje timme, där man helst ska dricka vatten och sitta i skuggan. Är temperaturen över 33 grader ökar pausen varje timme med 5 minuter. Detta gäller personer som jobbar utomhus med exempelvis trädgårdsarbete, tak- och fasadreparationer och målningsarbete, men även restaurang- och kökspersonal som jobbar i kök med dålig ventilation.
– Det är upp till arbetstagaren att se till att dricka ordentligt med vatten, men arbetsgivaren ska försöka påminna så mycket som möjligt samt i mån av möjlighet förse arbetarna med vatten och skuggplats, säger han.
Tänka över arbetstider
Henning Karlsson poängterar också att man som arbetsgivare bör tänka efter om det verkligen är nödvändigt för arbetaren att utföra exempelvis målningsarbete när det är sådana höga temperaturer.
– Med solen tillkommer ju också kraftig UV-strålning som kan göra skada på huden, så därför bör man tänka en extra gång om arbetet faktiskt måste utföras i direkt solsken eller om man kanske kan hitta andra arbetsuppgifter tills temperaturerna blivit lite lägre, säger han.
Kan man som arbetsgivare välja att arbetstagarna jobbar under kvällstid i stället?
– Tiderna en arbetstagare ska utföra arbetet finns ju uppskrivet i arbetsavtalet, så om det går utanför de tidigare bestämda arbetstiderna handlar det i så fall om en överenskommelse mellan arbetstagaren och arbetsgivaren. Men om båda parter är med på det kan man absolut göra så, säger han.
Ge akt på värmeslagsreaktioner
Att vistas för länge i solen kan vara direkt farligt. En kombination av för lång tid i solen och för litet intag av vätska kan leda till värmeslag, som man enligt Henning Karlsson bör ta på allvar.
– Det är viktigt att man under arbetet känner efter hur man mår och att man går direkt till en svalare plats och tar en paus om man känner sig dålig. Det är också bra att prata med arbetsgivaren om man känner att man börjar få värmeslag och i så fall försöka leta efter en lösning, antingen att man får ledigt för att vila upp sig eller får andra arbetsuppgifter som kan göras i skuggan, säger han.
Om det är möjligt att jobba i ljusare, luftigare och inte heltäckande arbetskläder är det att föredra, men alla arbeten har inte den möjligheten.
– Vissa arbeten kräver en viss klädsel, exempelvis skyddsutrustning, och då är det svårt att göra något åt det, säger han.
Man rekommenderar också en arbetsdag på sex timmar för utomhusarbete i direkt solljus.