Kasimir Antbrams är innovatören som tror att flygande farkoster i framtiden blir en del av vår vardag, på samma sätt som bilen i dag. Själv håller han just nu på med en farkost som startar som en helikopter, men flyger som ett flygplan.
NÄRINGSLIV Nej, det handlar inte om science fiction. Kasimir Antbrams söker just nu efter finansiärer för att bygga en prototyp av sin innovation. En innovation han har hållit på och arbetat med i flera år.
-Jag började med projektet hösten 2003. Det är en farkost som startar som en helikopter men flyger som ett flygplan.
Robert Mansén, verksamhetschef på Ålands teknologicentrum (ÅTC), säger att Kasimir varit hos dem sedan i november.
-Han ingår i Starthuset, som är till för dem som har en innovativ affärsidé och vill få svar på om de ska satsa på idén eller inte. Vi ger dem möjlighet att delta i olika möten där de kan bolla idéer, och så får de tillgång till en mobil kontorsplats.
Vertikal start och landning
Kasimir Antbrams förklarar att möjligheten att starta vertikalt, som en helikopter, innebär att man inte behöver söka sig till en flygplats för att ta sig upp i luften.
Hur ska farkosten drivas?
-Jag har kommit fram till att det är jetmotorer som gäller. Dels finns de normala jetmotorerna, men de är ganska dyra och kräver ett omfattande och kostsamt underhåll. Etablerade tillverkare håller dock på att utveckla andra lösningar som kan göra att priset på motorerna sjunker rejält.
I takt med att det blir förmånligare att bygga små flygplan, tror han att de på sikt kan komplettera bilen.
-När bilbranschen var ny tillverkades bilarna på ett hantverksmässigt sätt och var också väldigt dyra. Sedan kom Henry Ford och införde löpande band och massproduktion.
-Tillverkningen av flygplan har varit hantverksmässig tills i dag, men när användningen av kompositmaterial blivit vanligare kan man bygga en stor del av chassit med några få delar. Då blir det avsevärt billigare.
Söker finansiärer
På sikt hoppas Kasimir att hans innovation ska användas både av privatpersoner och av olika yrkesgrupper.
-För tillfället lutar det mer åt att den ska användas i olika räddningsoperationer, bevakningsuppgifter och av militären. I dessa fall kan man, till att börja med, bygga en mindre och billigare obemannad farkost.
Vad är det nya i din innovation?
-Det är en hel del. Bland annat handlar det om hur man sätter in datorer och elektronik i farkosten. Branschen är på väg åt det hållet, men jag har vågat gå ett steg längre. Sedan har jag också en intressant lösning på motorsidan.
Vad håller du på med just nu?
-Just nu söker jag finansiering. I Finland är man kanske väl försiktiga och konservativa. Det är alltför likriktat och toppstyrt. Man borde öppna dörren lite mer för det nya som kommer underifrån.
-Men jag är öppen för att prata med finansiärer. I Sverige byggs det ju flygplan, och det kan hända att de är mer öppna för nya lösningar.
Kasimir Antbrams har en teknisk utbildning i grunden, och innan han nyligen flyttade till Åland har han vistats långa perioder utomlands.
-Jag har bott i tiotalet länder och pratar ett dussin språk. Jag har lagt ner mycket arbete på min innovation. Samarbetet med ÅTC har gett mig ny inspiration och verktyg att ta mig ett steg vidare.
Fredrik Rosenqvist