Under lagtingets mandatperiods första år har två nya lagtingsgrupper bildats genom avhopp från Centern och Socialdemokraterna. Veronica Thörnroos lämnade C och bildade gruppen Pro Åland (PÅ) och Mogens Lindén lämnade S och bildade gruppen Grön vänster (GV).
Det innebär en maktförskjutning och även en ekonomisk förlust för de större partierna.
Stöd för kansliarbete
Varje år budgeteras medel som ska täcka lagtingsgruppernas utgifter för kansliarbete. För 2024 finns 255.000 euro budgeterat för att täcka kostnader för utgifter som är direkt kopplade till arbetet i lagtinget. Det kan vara lön för en partisekreterare, ersättning för anlitande av en sakkunnig eller kostnader för ett studiebesök. Det får inte användas för partiets verksamhet eller som lön till någon av lagtingsgruppens medlemmar eller närstående.
Fast del som lagtingsgrupperna får
• Består av 25 procent av de totalt budgeterade medlen för lagtingsgruppernas kansliändamål. För år 2024 är den totala summan 255.000 och 25 procent blir 63.750 euro.
• 63.750 euro delas på invalt antal partier när valresultatet fastställs i oktober under valåret.
• Fördelningen av den fasta delen påverkas inte under mandatperioden även om partierna tappar ledamöter eller nya lagtingsgrupper bildas.
Rörlig del som lagtingsgrupperna får
• De återstående budgeterade medlen för lagtingets kansliarbete (191.250 euro) delas på antalet ledamöter (30).
• Summan är bunden till ledamoten och följer med vid gruppbyten eller avhopp, men först under fördelningen av följande år. Grön vänster och Pro Åland får sin del först när 2025 års medel fördelas, och då minskar Socialdemokraternas och Centerns rörliga del i motsvarande grad.
Pengarna kan inte heller användas för valkampanjer. En gång i året ska lagtingsgruppen lämna in en redogörelse för hur man använt pengarna och det som inte används under mandatperioden betalas tillbaka till lagtinget.
Förutom pengar får lagtingsgrupperna tillgång till mötesrum, kontorslokaler, kontorsmöbler och datorer.
Förtur i talordningen
Vikarierande lagtingsdirektör Julia Lindholm säger att enligt lagtingets arbetsordning får även de nya lagtingsgrupperna förtur i talordningen. En grupp får mer makt än en enskild ledamot. Gruppanföranden görs före lagtingsledamöternas enskilda anföranden. Deras rekommenderade taltid är dessutom tolv minuter, och för ett vanligt anförande rekommenderas sju minuter.
Bild
Varje lagtingsgrupp har representation i talmanskonferensen, som har hand om lagtingets arbetsformer och procedurer. Den gör också upp tidtabellen för lagtingsarbetet.
Julia Lindholm säger att lagtingsledamöterna kan skapa nya lagtingsgrupper enligt vissa regler. Man kan till exempel inte ingå i två lagtingsgrupper samtidigt.
Juridiskt blir det inga problem i lagtinget eftersom grupperna hanteras likadant enligt reglerna, men huruvida det är rättvist eller inte uttalar sig inte Julia Lindholm om.
Angående parlamentariska grupper och representationen är det landskapsregeringen som utser dem och därför har inte lagtinget hittills under den här mandatperioden inte stött på det, säger hon också.