Institutet för hälsa och välfärd (THL) har tagit avloppsvattenprover sedan mars vid 27 olika vattensreningsverk runtom i Finland.
I våras mätte THL droghalterna i avloppsvattnet i Mariehamn och resultatet visar att droganvändningen minskade påtagligt.
– Användningen i Mariehamn minskade betydligt. Detta kan bero på dels begränsningar inom turismen, dels på andra omständigheter som har påverkat tillgången på narkotika, säger utvecklingschef Aino Kankaanpää vid THL i ett pressmeddelande.
Christoffer Ahlfors, undersökningsledare vid Ålands polismyndighet, tycker att rapporten ger en intressant indikation. Men från polisens perspektiv har det inte varit någon märkbar förändring.
– Efterfrågan finns och har inte minskat. Däremot tror jag att det kan finnas något i den analys som har gjorts. Avloppsvattnet är ingen statistik som har betydelse för en utredning, men det kan ge en indikation på hur det är.
Christoffer Ahlfors menar att THL har en poäng i att stängda gränser västerut kan ha påverkat tillgången på droger.
– Det har gjort att man måste hitta andra vägar. Den uppfattning vi har fått från personer som använt och som vi förhört är att priserna har gått upp. Att det är färre turister kan nog också inverka.
Rekordökning av droger
Åland är ett av få undantag i undersökningen. Det har aldrig tidigare påträffats så mycket droger i Finland som i mars i år, enligt mätningarna som har gjorts vartannat år sedan 2012.
Städer som toppar listan är Helsingfors, Esbo, Lahtis, Tammerfors, Joensuu, Vasa och Kemi. Alla de fyra största drogerna amfetamin, kokain, ecstasy och metamfetamin ökar. I topp är amfetamin som används mer än någonsin. Cannabis finns inte med THL:s vattenmätningar då det inte går att mäta halten ur avloppsvatten tillräckligt pålitligt.
Avloppsvattenproverna samlades in mellan den 11 och 13 mars och 27 maj och 2 juni. Ytterligare prover togs i augusti, och ännu en omgång ska göras i november.
THL kommer i början av 2021 kunna presentera en större bild av hur narkotikaanvändningen sett ut under pandemiåret.
– Uppföljningen ger en uppfattning om hur användningen av narkotika har utvecklats efter undantagsförhållandena. När vi får resultaten från de omfattande provinsamlingarna som genomfördes i augusti och från dem som planerats för november, kan vi bedöma närmare hur allmän trenden är för alla 27 städer och deras närliggande områden, säger Teemu Gunnar, chef för enheten för rättstoxikologi vid THL, i ett pressmeddelande.
Linda Blix