Det nya bolaget Axferries tog upp en stor del av debatten om landskapsregeringens (LR) förslag till tredje tilläggsbudget för år 2024.
Mika Nordberg (MSÅ), noterade att LR först sagt att de aktuella färjorna var Alfågeln och Knipan, men att det nu handlar om Alfågeln och Viggen.
– Nu tar de två stora fina fartyg. Jag tycker att första tanken var bättre, sade han.
Finansminister Mats Perämaa (Lib) svarade på frågorna i infrastrukturminister Camilla Gunells (S) frånvaro.
– Om ett av fartygen ska docka måste det ena ersätta det andra, därför behöver bolaget ha tillgång till båda, sade han.
Samförstånd
Ägandet i Axferries fördelas enligt förslaget 50–50 mellan LR och Finferries.
– Vad händer om man inte kommer överens?, sade Alfons Röblom (HI).
– Det här är ett samförståndsbolag mellan i förlängningen finska staten och LR. Är man inte överens så till den milda grad att det behövs omröstning för att lösa tvister, då finns inte samförstånd för samarbetet. Då seglar man åt varsitt håll, sade Mats Perämaa.
Det nya bolagets vinstmarginal ventilerades också, eftersom Finferries vinstmarginal är högre än för de bolag som LR upphandlat av tidigare.
– Det finns inget krav, det får framtiden utvisa, sade Mats Perämaa.
Centern stöder bolagiseringen, men det finns frågetecken sade Roger Höglund (C).
– Det talas om att successivt flytta över fler färjor till bolaget. Där finns en risk om Axferries inte vinner upphandlingarna. Bolaget kanske går med förlust ett eller två år: Det är frågor man behöver fundera på, sade han.
Han sade också att en ägarfördelning på 50-50 inte är ovanlig.
– Det är viktigt att man har ett aktieägaravtal som tar upp de här frågorna.
Fördel för Axferries
Christian Wikström (Ob) vill se en annan lösning för färjorna.
– Axferries har goda förutsättningar att vinna upphandlingen eftersom de kontrollerar fartyg som fungerar, och det är svårt att hitta bra tonnage. Det är ett problem.
Han föreslog att man hellre upphandlar norra linjen för totalentreprenad och resten på driftsentreprenad.
Lantrådet Katrin Sjögren (Lib) sade att många av frågorna är berättigade, men påminde om varför man debatterar bolagsbildningen. Hon refererade sommarens händelser när EW Finland och Nordic Jetline gått i konkurs och menade att då avvärjdes en kris som skulle ha drabbat fler än skärgårdsborna.
Kostnaderna för skärgårdstrafiken ökar, enligt de indikationer Katrin Sjögren fått, även om sparkraven också gäller där.
– Men vi har skjutit kostnaderna till de privata bolagen, till kommunerna och också till skattebetalarna i form av obetalda fakturor till landskapets verkstad. Enskilda företagare har inte fått ut sina pengar på grund av den här kollapsen.
Ärendet bordlades på förslag av Mika Nordberg till den 23 september i väntan på att ansvarig minister är på plats.