Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) fick på måndagen tips från en privatperson om att det fanns stora mängder blålera vid badstranden på Prästö i Sund. På eftermiddagen åkte man ut och spärrade av hela stranden.
– Vi sätter upp varningsskyltar i vattenbrynet, men Landskapets fastighetsverk som är markägare ska sätta upp en mer permanent avspärrning. Det är också upp till Fastighetsverket att bestämma om åtgärderna för stranden, säger Elea Juell-Skielse, miljöskyddsinspektör vid ÅMHM.
När hon kom ut till stranden för att kontrollera tipset var Fastighetsverket redan där och gjorde det samma.
– Vi på ÅMHM gör strandinspektioner på alla allmänna badstränder en gång per år. Nu upptäcktes det här när en badare hastigt sjönk ner i leran. Det är en säkerhetsrisk framför allt för barn eftersom man kan sjunka djupt, men vuxna kan fastna och skada sig, säger hon.
Kan stänga permanent
Enligt lag har ägare till stränder en skyldighet att se till strandens skick kontinuerligt, säger Elea Juell-Skielse.
Hur snabbt kan sådana här problem uppstå?
– Förra säsongen var det inte så här illa, utan det är nytt för i år. Mycket av leran har legat under ett skikt med sand som nu verkar ha eroderat. När det händer beror helt på naturen och väder.
Vid många andra stränder som har problem med blålera har man löst det med att lägga en markduk över och sedan fyllt på med sand på duken.
– Nu utgör leran en säkerhetsrisk och då måste stranden vara avstängd för bad. Sedan är det upp till ägaren att besluta om den ska stängas permanent eller om man åtgärdar problemet genom att till exempel lägga ut en duk, säger Elea Juell-Skielse.
Stängd hela sommaren
Fastighetsverkets vd Stefan Rumander säger att han är tacksam över att den privatperson som upptäckte blåleran hörde av sig till Fastighetsverket och ÅMHM.
– ÅMHM har stängt hela stranden, så det var inte så mycket att fundera på. Den blir stängd hela säsongen, jag tror att det är det realistiska. Sedan får vi ta oss en rejäl funderare på vad vad vi ska göra med den, om vi ska ha den kvar. Vi har ju också en strand i Bomarsund och i och med att det är ett område som vi satsar mycket på från Fastighetsverket får vi se om vi behöver ha den här kvar.
Några beslut om vad som ska hända med stranden har man ännu inte tagit.
– Just i och med att ÅMHM stängde hela stranden är leran inte ett problem som bara är på ett litet område, utan det är mer allmänt. Nu får vi säsongen på oss att fundera vad vi ska göra med den, säger Stefan Rumander.