Baltic Princess trafikerar just nu rutten Åbo-Stockholm där hon gör ett anlöp på dagen i Mariehamn och ett på natten i Långnäs hamn i Lumparland. Från den 13 september i höst till den 31 mars nästa vår har man en ny tidtabell för fartyget som avgår från Åbo varje kväll klockan 18.30 med ankomst i Kapellskär på morgonen klockan 06.00. På både tur- och returresa angör man då endast Långnäs.
Det här blir det tredje fartyget på kort tid som Mariehamns hamn går miste om till hösten, sedan tidigare har meddelats att Tallink Siljas Galaxy chartras till Nederländerna och att Viking Lines ms Amorella säljs till italienska Corsica Ferries.
– Det är ledsamt från vår sida när rederier tar sådana här beslut och upplever att de måste förändra sin verksamhet av olika orsaker, säger styrelseordförande Sara Kemetter.
Styrelsen har diskuterat förändringarna med stadens koncernkommittés ledning, ägarrepresentanter från staden samt vd.
– Hamnen är en centralpunkt för mariehamnarna och den måste fungera. Personalen ska inte behöva ta smällarna och vara oroliga för sin levnadssituation när de får läsa i tidningarna att det blir färre anlöp, utan vi måste jobba på ett annat sätt. Vi måste hitta andra lösningar för att få ekonomin att rulla i bolaget.
För diskussioner
Exakt vad för typ av lösningar vill Sara Kemetter inte gå in på med hänvisning till affärshemligheter.
– Vi har situationen under kontroll och det här oroar mig inte. Ägarna vill att hamnen ska vara med i olika projekt för att utveckla staden, vi får se i vilken mån vi har möjlighet till det, det viktiga är att hamnverksamheten rullar.
Mariehamns hamn har från hösten fem anlöp färre per dag än vad man hade före pandemin. Det måste röra sig om ett bortfall på miljontals euro?
– Hur mycket bortfallet är kan jag inte kommentera just nu. Men vi har våra avtal och kontrakt med rederierna som garanterar ett visst antal anlöp och vi för diskussioner där vi ser över till exempel hamntaxorna, säger Sara Kemetter.
Är höjda hamntaxor alltså aktuella för att täcka bort inkomstbortfallet?
– Knappast höjer vi dem i det här skedet. Vi har också en annan hamn, Långnäs, som vi konkurrerar med och då måste vi hantera våra kunder så att de bolagen inte väljer Långnäs. Det är ett delikat pussel.
Klarar ekonomin
Hon säger att hamnen har flera ben att stå på.
– Det finns affärsområden att utveckla, som att jobba mer med kryssningsfartyg och med vår lastkaj.
Hur klarar hamnen sina avskrivningar och skulder gentemot staden i det här läget?
– Hittills har vi klarat vår ekonomi och sköter den som vi ska. Det är betryggande att hamnen är till 100 procent ägt av mariehamnarna. Skulle det bli en svår ekonomisk situation är det upp till ägarna att hantera hur man ska amortera de lån vi har och vilka räntor vi ska betala.
Finns det en farhåga att rederier med anledning av världsläget följer samma väg med en kortare rutt, som i fallet med Baltic Princess?
– Kriget och de efterföljande el- och bunkerpriserna påverkar hela trafikindustrin och alla transporter. Så man måste alltid som en del av transportlänken vara beredd på förändringar. Däremot hoppas jag att klimatsmarta lösningar och nya innovationer kanske blir mer aktuella, även om allt tar tid och vi under en övergångsperiod får sitta still i båten, säger Sara Kemetter.