Förra året köpte landskapsregeringen in ett portabelt sädeslaboratorium. Det är en relativt ny konstruktion som använder sig av NIR teknik, ”near infrared technique” från Finland.
– Den har använts i laboratorier ganska länge men är en stor och dyr teknik. Nu har NIR tekniken anpassats till ett litet laboratorium, säger Joachim Regårdh, växtodlingsrådgivare vid Ålands Landsbygdscentrum.
Det portabla laboratoriet används för att analysera korn, vete, råg, havre samt oljeväxter som raps och ryps. Med en liten tröska kan jordbrukare få några korn som sedan läggs in i det lilla laboratoriet. Efter någon sekund visas resultatet på en display.
– Man kan få reda på spannmålens fukthalt och hur länge man ska ha dem i torken när man har skördat, säger Joachim Regårdh.
Protein avgörande för priset
Proteinhalten är också något man kan ta reda på. Det är extra viktigt för vete som används till både djurfoder och brödbak.
– Man vill ha en ganska hög proteinhalt för bröd, den måste vara över 11,5 procent. Proteinhalten avgörs av många faktorer som till exempel jordmån, säger Joachim Regårdh.
Är proteinhalten under 11,5 procent används vetet till djurfoder. Även där är det viktigt att veta hur mycket av de olika komponenterna säden innehåller, så att djuren får i sig det de behöver.
– Vetets proteinhalt avgör även priset. Djurfoder är mindre värt, säger Joachim Regårdh.
Om vetet har hög fukthalt ökar encymhalten vilket ger ett lägre falltal. Det bidrar till sämre bröd då stärkelsen bryts ner.
– Det är viktigt att veta vetets fukthalt för brödets kvalitet, det kan vara avgörande, säger Joachim Regårdh.
Resultat i app
För att använda det portabla sädeslaboratoriet behövs endast ett litet sädesprov.
– Man behöver inte så mycket men vill man vara riktigt noga kan man ta prover från flera ställen på åkern, säger Joachim Regårdh.
Laboratoriet är sammankopplat med en app i mobilen där provresultaten kommer upp och kan sparas. Man kan även se på en karta var man har tagit proverna.
Joachim Regårdh demonstrerar med lite korn från Jan-Peter Sjölunds åker i Emkarby. Kornet har 11,68 procent protein och en fukthalt på 18,06, vilket är lite för högt. Man kan även få reda på hur mycket kolhydrater säden innehåller, samt fetthalter vilket används främst för oljeväxter.
– Proteinet är normalt det mest intressanta, speciellt i vete där det gör stor skillnad, säger Joachim Regårdh.
– Det är ju intressant att veta, jag fick grepp om vete tidigare tack vare laboratoriet, säger Jan-Peter Sjölund.
Dyr teknik
Joachim Regårdh säger att intresset för laboratoriet inte har varit så stort som han trodde att det skulle vara.
– Men vissa kommer in på kontoret med prover. Det får de göra gratis. Jag har tyvärr inte tid att åka runt till alla ställen på Åland, säger han.
Han nämner att han förstår att inte enskilda jordbrukare köper in ett eget portabelt sädeslaboratorium då de kostar runt 4.000 euro.
– Men kanske om flera från en by går ihop. Tekniken är intressant, säger han.
Jan-Peter Sjölund säger att årets skördeväder har varit perfekt.
– Vi har kunnat halvera torktiden, och skörden är hygglig även om den inte är på topp. Lite regn på det här och vackert väder så blir det bra, säger han.
Tara Bamberg