Birdlife Finland anmäler Åland till EU-kommissionen eftersom man anser att skarvjakten strider mot EU:s fågeldirektiv.
-Det gör den inte enligt vår bedömning, säger näringsminister Jan-Erik Mattsson (C).
JAKT Sedan den 1 augusti har det varit tillåtet för fler än yrkesfiskare att skjuta skarv. Genom att ansöka om licens har de med jaktkort och jakträtt möjlighet att fälla skarvar.
Att skarvjakt tillåts på detta vis upprör fågelskyddsorganisationen Birdlife Finland som klagar till EU-kommissionen. Man anser att skarvjakten strider mot EU:s fågeldirektiv.
-Allmän jakträtt står i strid med fågeldirektivet, säger Teemu Lehtiniemi på Birdlife till Hufvudstadsbladet.
Redan fått klartecken
Detta anser inte näringsminister Jan-Erik Mattsson.
-Det gör den inte enligt vår bedömning. Det är ju en fiskevårdande åtgärd och vi tillåter det för att skydda vattnen, säger han.
Fågeldirektivet säger att skarven är fridlyst men att man tillåter jakt om det går att påvisa att skarven orsakar stora ekonomiska förluster för fiskenäringen.
-Och miljökommissionären Stavros Dimas som handhar jaktfrågor i EU har redan gett ett principuttalande i frågan, säger Mattsson.
I det skriver Dimas att "undantagsbestämmelserna kan användas för att bemöta problemen, till exempel genom att skjuta skarvar, i de regioner där de påverkar fiskeriverksamheten och fiskbeståndet".
-Och vi har beslutat i enlighet med det, säger Jan-Erik Mattsson.
Försvara jakten
Ännu har han inte sett något brev från EU-kommissionen där man kräver ett svar från Åland.
-Jag har inte sett något papper alls, jag har fått informationen via media. Men det kommer antagligen en förfrågan i ärendet som vi ska besvara på bästa möjliga sätt.
-Vi ska försvara vårt ställningstagande med näbbar och klor, särskilt när vi har erfarenhet av att ha förlorat den traditionella vårfågeljakten.
Han säger att man i dag har goda relationer till de finländska myndigheterna och hoppas och tror att Ålands ståndpunkt kommer fram den här gången.
-När det är fråga om EU är jag alltid orolig. Om vi får avslag tror jag att motståndet mot ett medlemskap och Lissabonfördraget blir ännu större. Då anser jag att EU blandar sig i angelägenheter de inte har med att göra, säger Jan-Erik Mattsson.
Ålandstidningen har försökt nå Birdlife Finland utan att lyckas.
JAKT Den åländska fågelskyddsföreningen står inte bakom Birdlife Finlands klagan till EU. Jörgen Eriksson, som är ordförande, visste inte ens om det innan Ålandstidningen kontaktade honom.
-Vi är en del av Birdlife Finland med de informerar inte oss om vad de gör, säger han.
Inom den åländska föreningen har man inte diskuterat skarvfrågan sedan beslutet togs, men Jörgen Eriksson säger att han har svårt att föreställa sig att så många medlemmar skulle vara upprörda.
-Jag tror inte att någon tänker gå och ställa sig framför bössan på någon som vill skjuta en skarv till söndagsmiddag.
Han berättar att det fanns en artikel i medlemstidningen där man ondgjorde sig över skarvjakten.
-Och det enda argumentet jag kunde se var att det bröt mot Bryssels regelverk. Det stod inget om att det skulle vara ett hot mot fåglarna.
-Personligen anser jag att det inte är Bryssels sak att bestämma det här. (MA)
Matilda Andersson