23-årige Adel Hosseini omhändertogs av polisen efter att han sökte akut hjälp för magsmärtor. Där hölls han till morgonen i fyllecellen. Dagen efter opererades han efter att en ny läkare konstaterade blindtarmsinflammation.
SJUKVÅRD Det är en blek ung man som vilar upp sig på en madrass hemma hos föräldrarna dagen efter operationen. På magen löper en vit sårkompress över operationssåret. Han har upplevt det värsta dygnet i sitt liv, säger han.
Adel Hosseini studerar på Högskolan på Åland, parallellt med studierna arbetar han på Optinova. På måndagen hade han kvällsskiftet men fick efter några timmar akuta smärtor i magen.
-Det gjorde så ont, min kollega såg det på mig och rådde mig att åka till akuten.
Dit kom han runt halv fem på eftermiddagen. Efter att ha tagit några prover försvann personalen från rummet.
-Innan de gick bad jag om en värktablett, jag hade så ont så jag stod inte ut. De sa okej och att de skulle hämta en läkare, säger han.
Blev arg
Enligt Adel Hosseini fick han inget smärtstillande och vårdpersonalen kom inte tillbaka. Under tiden blev smärtan värre.
-Det kändes som att jag väntade i flera timmar, men jag vet inte exakt hur länge. Ingen kom. Jag knöt händerna om madrassen av smärta. Till sist blev jag aggressiv, jag borde inte ha blivit det, men ingen kom och jag kunde inte kontrollera det. Jag rullade sängen mot fönstret och kastade stolen mot spegeln. Jag ville att någon skulle komma och lugna mig.
Efter det kallade personalen på sjukhusvakten och larmade polisen.
-När vakten kom in i rummet satte jag mig ner. Han frågade varför jag hade gjort det jag gjorde och jag svarade att jag har ont, så ont, det är bara det.
Vakten låste dörren och polis tillkallades.
Fick inte hjälp
Adel Hosseinis sjukhusbesök slutade i polisens fyllecell (han var inte alkoholpåverkad), sjukhuset skickade med magmedicin, men den hade ingen effekt. På en madrass, utan täcke eller långärmat låg han och kände hur smärtan blev värre. När poliserna tittade till honom fick han en värktablett.
-De sa att jag skulle knacka om det blev värre, och det blev värre. Här satt det, säger han och pekar på höger sida på magen, där blindtarmen satt,
- Jag grät av smärta, grät som ett barn. Jag tycker att polisen borde ha reagerat över att en 23-åring grät av smärta, säger han.
Till sist knackade han på dörren, tre gånger säger han att han försökte. Men ingen kom.
Adel Hosseini hölls kvar i fyllecellen till klockan sju på morgonen. Därifrån åkte han på egen hand direkt tillbaka till akuten.
-Då mottogs jag som jag skulle, jag fick träffa en läkare som snabbt kom fram till att det var en blindtarmsinflammation. De sa att blindtarmen var väldigt inflammerad. Sedan fick jag dropp för att dämpa smärtan, och skickades till operation.
"Vanlig sjukdom"
Efter att Adels mamma Bayan Ranjbari fått höra om det som hänt vände hon sig både till polisen och sjukhuset.
-Men polisen sa att läkaren hade sagt att Adel inte hade några problem. Jag jobbar själv som vårdare och tycker att det är konstigt att man inte kan identifiera en blindtarmsinflammation. Det är en vanlig sjukdom som kräver snabb vård. Vems ansvar hade det varit om blindtarmen hade spruckit och magen hade inflammerats? Det kan vara farligt.
Hon pratade med en sjuksköterska som berättade att hennes son hade varit aggressiv.
-Men jag har sett hur smärta kan göra folk aggressiva, det borde inte vara en nyhet på akuten. Man borde försöka lugna honom, säger hon.
Adel, vad tycker du att akutmottagningens personal borde ha gjort den första gången du kom dit?
-De kunde ha lyssnat på mig, gett mig dropp eller en värktablett så att jag inte skulle behöva ha så här ont. Jag vill inte vara osams med sjukhuset eller polisen. Men jag vet inte om jag kan förlåta dem. Jag har aldrig känt mig så värdelös som när jag var där i häktet, svarar han.
Både polisen och sjukvården är bundna av tystnadsplikt i fallet med Adel Hosseini. Men tf chefsläkare inom ÅHS Kai Fagerström säger att han har inlett en utredning av ärendet och har pratat med akutmottagningens personal och Adels anhöriga. Han kommer att fortsätta att utreda saken.
-Jag ska höra båda parter ytterligare och försöka att bemöta ärendet sakligt.
Rent generellt, får en vakt låsa in en patient i ett mottagningsrum?
-Jag känner inte till om det har skett, men om de har känt sig hotade måste de få göra det.
En sak kan han berätta om den aktuella kvällen.
-Det var väldigt stressigt på akuten eftersom det fanns patienter med svåra problem. Det kan ha bidragit till en längre väntetid.
Vad bör sjukvårdspersonalen göra när en patient är arg eller beter sig aggressivt?
-Man får stänga dörren och tillkalla polis, men man kan också försöka prata med patienten.
Inte heller kommissarie Nina Rasmus på polisens ordningsavdelning kan svara på kritiken mot deras hantering av ärendet.
-Överlag kan jag säga att om personen som är inne behöver en läkare har vi till uppgift att ta hit en läkare. En sjuk person ska inte vara här utan på sjukhuset. Men det är bara generellt. I det här fallet kan jag inte kommentera något.
-Om personen är missnöjd får han kontakta polismyndigheten så att han kan få ett svar.
Tone Nordling