Bara för att man älskar science fiction och fantasy behöver man inte gilla filmerna. Det tycker deltagarna på fantasykonventet Åcon.
- Filmerna är bara action och explosioner, säger Sten Thaning som hellre dyker ner i böckernas värld.
LITTERATUR Årets Åcon som är ett konvent för science fiction och fantasyintresserade lockade upp mot 80 deltagare. I år hölls Åcon för tredje gången i Mariehamn. Det startade på torsdagen och pågick till söndagen.
I väntan på att få höra årets hedersgäst, brittiske författaren Steph Swainston, sitter några av konventdeltagarna i Adlons foajé och samtalar.
- Man kommer hit för att träffa vänner och lyssna på föredrag. Det som är unikt med Åland är att både finländare och svenskar möts här och att konventet samordnas av båda länder, säger Katarina Norrgård.
Hon är rätt ensam som ålänning på konventet. Hon är också enda ålänningen i kommittén som ordnar Åcon.
Författare i frontlinjen
Katarina Norrgård diskuterar intrycken med Johan Anglemark och Jesper Svedberg från Uppsala och Sten Thaning och Desilava Petkova från Stockholm.
Är det stor skillnad på fantasy och science fiction?
- I de flesta fall kan man avgöra om det är science fiction eller fantasy, säger Johan Anglemark.
- En av mina favoritförfattare är Julian May. Hon befinner sig i gränslandet mellan genrerna. Det är mycket mytologi och det kanske är därför jag som folklorist gillar henne, säger Katarina Norrgård.
Även gästförfattaren Steph Swainston befinner sig i gränslandet enligt deltagarna. Hon debuterade för några år sedan och har gett ut tre böcker.
- Hon beskriver en fantasyvärld, men samtidigt har personerna i böckerna jeans, de kan vara krigskorrespondenter vid fronten och ta droger, säger Johan Anglemark.
Hennes böcker beskrivs ofta som nyskapande genom att de blandar realism och fantasy och tar upp ämnen som inte finns i traditionell fantasy.
- Varje år Åcon hållts har vi haft hedersgäster som befunnit sig i frontlinjen för ny litteratur, säger Katarina Norrgård.
"Se inte om Alf"
Har science fiction och fantasy ett dåligt rykte jämfört med annan litteratur?
- Det har varit så, men det har förändrats, säger Johan Anglemark.
- Men Harry Potter har gjort att det ses mer som ungdomslitteratur nu, säger Sten Thaning.
- Folk tror ofta att man är intresserad av film för att man läser science fiction-böcker, men så är det inte.
Så du gillar inte science fiction-filmer?
- Nej, de flesta är dåliga. Det är actionfilmer med mycket explosioner. Jag tror att folk som inte äger en tv är överrepresenterade här, säger han.
- Åcon är helt inriktad på litteratur, men det finns andra konvent där det handlar om filmer också, säger Johan Anglemark.
Hur är det med tv-serier?
- Doctor Who är riktigt bra, säger Sten Thaning.
- Red dwarf gillade jag när den gick. Nya Battlestar galactica är värd att se, jag såg den äldre versionen av serien också, säger Katarina Norrgård.
- Jag hade en finsk sci-fi-kanal ett tag och där visade de komediserien Alf. Men den ska man inte se på nytt, man blir bara besviken, säger hon.
Hinner ni med att bekanta er med Åland också?
- Absolut, i går besökte vi Stallhagen och spelade minigolf. Några har varit på Batman-utställningen på museet bland annat. Det är roligt att komma hit som svensk, det är som att vara utomlands fast ändå hemma, säger Johan Anglemark.
Ålandstidningen