Ålands tingsrätts dom i målet mot Åland Post Ab och sex anställda inom bolaget skickas ut till parterna och media på torsdagseftermiddagen. Med beslutet följer ett pressmeddelande, där tingsrätten sammanfattar innehållet i den 85 sidor långa domen.
Samtliga åtalspunkter mot de fysiska svarandena förkastas eftersom uppsåt inte har visats. Det handlar om följande anställda eller tidigare anställda: vd Henrik Lundberg, ekonomichef Johan Sundblom, affärsområdeschef Dan Johansson, försäljningschef Tim Mankonen, affärsområdeschef Mats Polviander samt en lägre enhetschef.
Däremot döms bolaget Åland Post för smuggling och grovt skattebedrägeri. Straffet är att betala en samfundsbot på 100.000 euro.
Enligt tingsrätten döms samfundsboten ut eftersom brotten begicks å företagets vägnar. Den omsorg och försiktighet som krävts för att förebygga brotten iakttogs inte i Åland Posts verksamhet, enligt tingsrätten.
I förtullningarna användes felaktiga varukoder och flera varukoder slogs ihop till en, vilket medförde att Åland Post gav myndigheterna en bild av att de importerade varorna varit någonting annat än läkemedel, foder, kosttillskott eller dopingmedel. Det ledde till att införseln av varorna i landet i princip inte kontrollerades alls, vilket i sin tur fick till följd att tull och skatt påfördes felaktigt.
Inte straffbelagt
Förutom samfundsboten på 100.000 euro förverkas även den ekonomiska fördelen av brotten till staten. Enligt tingsrätten uppgår det beloppet till 1.418.980 euro. Även de beslagtaga preparaten förverkas till staten.
Enligt tingsrätten har åklagarna i målet utrett att det förekommit förfaranden inom Åland Post som uppfyller gärningsbeskrivningarna gällande smuggling, grovt skattebedrägeri och grovt dopningsbrott. Men åklagarna har inte visat att de sex åtalade personerna haft sådan vetskap om detta att uppsåt har blivit utrett.
I stället utdöms en samfundsbot för bolaget för smuggling och grovt skattebedrägeri. Grovt dopningsbrott är inte straffbelagt för samfund.
”Likgiltig inställning”
Tingsrätten riktar en hel del kritik mot Åland Posts förtullningsverksamhet vid den här tidpunkten.
”Förtullningsfrågor hör till de mest grundläggande frågor för ett företag inom internationell spedition”, skriver domstolen. Men vid Åland Post blev till exempel upptäckta brister i förtullningarna inte rapporterade vidare inom organisationen. Åland Post har ”utvisat en förvånansvärt likgiltig inställning” skriver tingsrätten i domen.
De friande domarna innebär att staten ska stå för de åtalade personernas rättegångskostnader. De beloppen uppgår till mellan drygt 52.000 euro och drygt 70.000 euro per person. Det sammanlagda beloppet blir närmare 390.000 euro.
Som Ålandstidningen skrivit i ett flertal tidigare artiklar gäller målet Ålands Posts hantering, bland annat import och distribution, av en kunds varor under december 2015 till april 2017. Varorna bestod bland annat av läkemedel, kosttillskott och dopningsmedel.