– Tillgänglighet och all mellanmänsklig verksamhet börjar med hur vi bemöter varandra och vi vill uppmärksamma dem som är bra på att bemöta personer med funktionsnedsättningar, säger Anne Sjökvist, organisationssekreterare vid Ålands handikappförbund.
Oftast är det mest klagomål som kommer upp då det talas om tillgänglighet för handikappade. Men nu vill man på handikappförbundet vända på steken och uppmuntra dem som månar om att ge ett gott bemötande oavsett vem de möter.
– Det handlar inte bara om fysisk tillgänglighet utan även om personligt bemötande som också kan vara ett problem ibland, säger Susan Enberg, verksamhetsledare vid DUV.
Vid handikappförbundet finns en tillgänglighetsgrupp med medlemmar från de olika handikappföreningarna. Det är den gruppen som ska utse den första mottagaren av priset.
– Hur priset ska se ut har vi funderat på tillsammans och vid Fixtjänst har de tagit ut en prototyp, säger Anne.
Nomineringen pågår
Vem som helst kan bli nominerad som ger bra bemötande till personer med funktionsnedsättningar.
– Senast den 23 november vill vi ha in nomineringar. Vi har redan fått in ett antal, säger Anne.
Samtidigt som priset delas ut, den 3 december på internationella handikappdagen, kommer man att anordna en minimässa där man kan bekanta sig med de tretton olika föreningarna inom handikappförbundet.
– Samtidigt är det startskottet för bemötandekampanjen som kommer att pågå flera år framåt och som vi också redan hållit på med, säger Yvonne Larpes, vikarierande verksamhetsledare.
I planerna för nästa år finns ett bemötandeseminarium i mitten av mars för offentliganställda, myndigheter och beslutsfattare.
– Till hösten ska vi ordna en skolturné och en webb-baserad, interaktiv bemötandeguide håller vi också på att tar fram, säger Anne.
Okunskap och rädsla
Bemötandegruppen vill fokusera på bemötande som helhetsprojekt.
– Det är viktigt att man blir bemött som vilken medmänniska som helst oberoende av handikapp, säger Susan Enberg.
– Det är inte något konstigare att bemöta en handikappad som att bemöta andra. Det är sunt förnuft som gäller. Man kan gå till sig själv och fundera hur man vill bli bemött i samma situation, säger Yvonne.
Oftast är det okunskap och rädsla som gör att man har svårt att bemöta handikappade på ett naturligt sätt.
Hur ska man då göra?
– Fråga om personen behöver hjälp. Att man är sig själv och ser människa inte handikappet. Vänd dig mot den du pratar med och visa hänsyn och respekt, säger Anne.
Nina Eriksson