ACER, EU:s byrå för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter, har tagit fram förslag på alternativa elområdesindelningar inom de fem unionsländerna Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Italien och Sverige.
Ansvariga för elöverföringssystemen i dessa länder har nu ett år på sig att undersöka sina nuvarande elområden och därefter föreslå om de behöver justeras eller inte. Eventuella förändringar kommer att träda i kraft tidigast 2025.
Ny lagstiftning från EU innebär att det ungefär vart tredje eller fjärde år ska göras en översyn av elområdena inom unionen. Svenska kraftnät ska utföra den aktuella revideringen i Sverige och samtidigt genomföra en konsultation med elmarknadsaktörerna, något som tros ske runt årsskiftet.
Två av ACER:s alternativ för Sverige skulle medföra en minskning av antalet elområden i Sverige från fyra till tre. Tidigare var hela Sverige ett enda elområde, något som ändrades 2011 då det delades i fyra.
Åland är anslutet till Sveriges elprisområde 3 för Mellansverige.
”Mycket spelar in”
David Karlsson, vd för Ålands Elandelslag, säger att det förstås är omöjligt att veta på förhand vilket förslag det lutar mot för Sveriges del, och därmed hur det skulle påverka Åland. Men även omständigheter utanför Norden, som huruvida Tyskland ska fortsätta vara ett enhetligt elområde eller delas upp i flera, kan ha en inverkan på Åland.
– För Ålands del vore det gynnsamt om vi kopplades upp mot norra Sverige snarare än södra Sverige, eftersom det skulle innebära lägre priser. På lång sikt är det dock svårt att säga vilket det bästa alternativet är – det är mycket som spelar in i.
I ett av alternativen är elområde tre, som Åland hör till, väldigt litet jämfört med resterande. Kan det ha en inverkan på Åland?
– Säkerligen. Ingår till exempel Forsmarks kärnkraftverk i det? Sådana faktorer kan ha stor skillnad och betydelse.