Rederierna och Visit Åland har fått nog av den sluttande utvecklingen av stugturismen på Åland. Allt fler gäster är missnöjda med kvalitén. Ändå händer närmast inget.
TURISM Det börjar kännas nu, gång på gång har turistbranschen efterlyst en högre kvalitet på boende. Gång på gång får man konstatera att inget händer. Förra sommaren märkte rederierna en topp i antalet reklamationer av boenden. Tyvärr tycks stuggästerna bli allt mer missnöjda.
-Självklart finns det jättemånga exempel på värdar och anläggningar som är utmärkta. Men kvalitén på de åländska stugorna släpar överlag efter. En förbättring är något av en hjärtefråga för mig. Men det känns som att det är väldigt svårt att uppnå en förändring, säger turistförbundets vd Annica Jansson.
Ordnar tävling
I höstas kändes det annorlunda. Visit Åland planerade tillsammans med Viking Line och Eckerölinjen en inspirationskväll för ägare till stuganläggningar för att vända den nedåtgående trenden. Den mottogs positivt. Samtidigt lanserades en inredningstävling för stugbyar. Den som gjorde den bästa helhetsförändringen skulle vinna. Priset var en framstående plats i Visit Ålands och rederiernas marknadsföring av stug-Åland.
Men när anmälningstiden gick ut fanns bara två stugbyar anmälda.
-Vi förstod ingenting, vi hade hoppats att stugägarna skulle se det här som en strålande chans, säger Annica Jansson.
Några stugägare efterlyste en längre tidsmarginal. Därför förlängdes tidsfristen. Den går ut i veckan men än har inga fler intresseanmälningar kommit. Arrangörerna vädjar att fler ska anmäla sig, än finns tid.
Kan folk tycka att det är ett för stort projekt?
-Det behöver inte vara det. Tanken är att man kan göra ganska små saker för att höja stämningen i stugan. Att måla om, skaffa nya textilier, skapa en helhetskänsla. Det behöver inte vara lyx, bara det finns hjärta bakom och hör ihop.
Nya kriterier
Men vad är det för fel på stugorna?
-Reklamationerna kan handla om mögel, vattenskador, möss, att det är ostädat och att inredningen är trasig eller att taken läcker. Andra frågor som har lyfts av stuggästerna är att de upplever ett bristande intresse från stugvärdarna och att stugupplevelsen inte blev det de förväntade sig.
Har stuggästerna högre krav idag än förr?
-Ja. Inredningsintresset i hela samhället har ökat och folk vill ha det fint omkring sig även under stugsemestern. Det är en viktig del av upplevelsen.
Men kan inte ni som turistorganisation agera mer för att kontrollera kvalitén?
-Det är faktiskt redan på gång. I vår kommer vi att börja se över hela klassificeringssystemet av stugor. Inredningen kommer att vara ett kriterium som bedöms. Tidigare har vi mest tittat på funktion när vi sätter betyg. Nu vill vi ha ett system som bättre representerar gästernas krav.
Tone Nordling